2018. május 10. csütörtök
Send this article Print this article

Tiltakozás egy megdöbbentő gesztus ellen

Néhány nappal ezelőtt az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker beszédet mondott a németországi Trierben Karl Marx születésének 200. évfordulója alkalmából, akit a kommunista rezsimek legfőbb ideológusuknak tartottak.



Az Európai Unió – amely a tényleges demokrácia összes alapelvére és az emberi jogokra épült – magas rangú tisztségviselőjének részvétele a kommunista bűnök egyik ihletőjére való tisztelgő emlékezésen önmagában is elítélendő, hiszen Marx éppenséggel azokra az értékekre hányt fittyet, amelyek az Európai Unió építményének fundamentumául szolgálnak.
Mi több, Jean-Claude Juncker elnök Marx Károlyt olyan filozófusként idézte meg, akinek az elméletei nem ítélhetők el csupán azért, mert azokat rosszul ültették gyakorlatba az utána jövők.
Annak a doktrínának ilyetén való értelmezése, amely az összes földrész több tucat országában hitvallásul szolgált a gyilkos kommunista rezsimeknek egy évszázadon át, sérti a kommunizmus áldozatainak emlékét, relativizálja szenvedéseiket.
Az utóbbi két évtizedben nemzetközi szervezetek egész sora ítélte el a kommunizmust és a marxista ideológia nevében elkövetett bűnöket. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (2006. január 25.), az Európai Parlament (2009. április 2.) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlése (2009. július 2.) elfogadott határozataikban elítélték a kommunizmust. 2008. június 3-án Prágában kiadták Az európai lelkiismeret és a kommunizmus című nyilatkozatot, amelyet mások mellett Vacláv Havel és Joachim Gauck is aláírtak.
Úgy véljük, hogy az Európai Bizottság elnökének becsületbeli kötelessége, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjen ezért a politikai és erkölcsi eltévelyedéséért.
 
Temesvár Társaság (Societatea Timișoara)
az Európai Polgár-díj birtokosa (2014)
az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának tagja
 
Az 1989. december 21. Egyesület, Bukarest (Asociația 21 decembrie 1989, Bucuresti)
 
A Baragán-pusztába Deportáltak Egyesülete (Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan)
 
A Társadalmi Párbeszédért Csoport (Grupul pentru Dialog Social – GDS)
az 1989 decemberében alakult első romániai civil szervezet
 
Az 1989-es Temesvár Emlékbizottság
 
 
http://mnemosyne.ee/en/participation-of-the-europeancommissions-leader-in-marxs-birthday-party-is-ignorance-of-victims-of-communism/
https://www.memoryandconscience.eu/
 http://www.gds.ong.ro
 http://www.societateatimisoara.ro/ 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010