2018. január 12. péntek
Send this article Print this article

Tiltakozás

Negyed századdal a Kolozsvári Nyilatkozat elfogadása után, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács hathatós közreműködésével, a romániai magyar pártok az időszerűség jegyében fogalmazták meg közös álláspontjukat az erdélyi magyar, illetve a székely autonómia kérdésében.



 Ennek utána hideg zuhanyként ért bennünket Mihai Tudose miniszterelnök mosdatlan elítélő nyilatkozata, melyben az autonómiától egyenesen a székely zászló kitűzéséért felelős magyarok/székelyek felakasztásáig jutott el.
A lelkiismereti és vallásszabadság erdélyi kikiáltásának 450. évfordulóján felháborodással tiltakozunk a román kormányfőnek a maga nemében csak az antiszemitizmushoz hasonlítható, brutális hungarofób megnyilatkozása ellen. Megengedhetetlen, hogy az ország egyik első embere „vörös (véres) posztóként” lobogtassa meg a székelyek nemzeti szimbólumát, jogos és törvényes autonómiaköveteléseink kriminalizálása által uszítva a magyarság ellen a többségi román társadalmat.
Ezen már sem a bocsánatkérés, sem a visszavonás, hanem csak a miniszterelnök azonnali lemondása segíthet.
Az RMDSZ elítélő nyilatkozatát üdvözölve, felkérem Kelemen Hunor elnököt, hogy a lemondás esetleges elmaradása esetén 24 órán belül függesszék fel a kormányzó pártokkal érvényben lévő parlamenti együttműködésüket.
Magyar pártjainknak és európai parlamenti képviselőinknek az európai fórumokon kell tiltakozniuk a történtek miatt és kell védelmükbe venniük életveszélyesen megfenyegetett erdélyi magyar közösségünket, Székelyföld magyar népét.
 
Nagyvárad, 2018. január 12.
Tőkés László     
európai képviselő  
az EMNT elnöke  


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010