2017. november 22. szerda
Send this article Print this article

Tibet Interest Group-találkozó

November 22-én Tőkés László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője a Tibet Frakcióközi Munkacsoport ülésén vett részt.



 A munkacsoport elnöke, Thomas Mann néppárti képviselő vezette ülés vendégei az észak-indiai székhelyű, emigráns Központi Tibeti Adminisztráció képviselői voltak. A több európai fővárosba is ellátogató delegáció tagjai a tibeti nép jelenlegi helyzetéről tartottak beszámolót. Tekintettel a Hszi Csin-ping kínai elnök rezsimje idején tapasztalt, egyre erősödő elnyomásra, a delegáció azt várja el az Európai Parlamenttől, hogy szólítsa fel a kommunista Kínát a tibeti népet létében és identitásában fenyegető terror uralmának beszüntetésére. Dolma Tsering, a Tibeti Parlament képviselője külön kiemelte, hogy az emberi és a kisebbségi jogok vonatkozásában vállalt nemzetközi kötelezettségeinek a Kínai Népköztársaság nem tesz eleget, ezért az eddigieknél is erőteljesebb európai és nemzetközi odafigyelésre van szükség.
Tőkés László hozzászólásában elmondta, hogy az Európai Parlament mint az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság következetes védelmezője nagy figyelemmel kíséri és támogatja a tibeti nép kulturális és vallási önazonosságáért folytatott békés küzdelmét. Továbbá emlékeztetett, hogy az EP legutóbb a 2016. decemberi plenáris ülésszakán fogadta el azt a sürgősségi határozatot, amely a Larung Gar tibeti buddhista akadémia tarthatatlan helyzetével, valamint a börtönbe vetett Ilham Tohti ujgur polgárjogi vezető esetével kapcsolatban foglalt állást. Erdélyi képviselőnk a szovjet bolsevik forradalom 100. évfordulójának apropóján felidézte, hogy a román kommunista rezsim 1989 novemberében tartotta utolsó pártkongresszusát, rá egy hónapra pedig megbukott a Ceaușescu-diktatúra. A Bibliából is tudjuk, hogy egyetlen istentelen uralom sem tart örökké. Remélnünk kell, és tennünk kell érte, hogy a totalitárius elnyomás Kínában is mihamarabb véget érjen.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010