2019. december 3. kedd
Send this article Print this article

Temesvár: nagyszabású emlékhetet szerveznek a forradalom 30. évfordulójára

A temesvári forradalom 30. évfordulója alkalmából szervez nagyszabású, számos eseményt magába foglaló programsorozatot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács. Erről Toró T. Tibor, az esemény főszervezője és Kása Zsolt, az EMNT országos alelnöke tájékoztatták a sajtó képviselőit a Bánság fővárosában.A december 2-i sajtótájékoztatón elhangzott: a szervezők célja, hogy a fiatal generációkhoz is közelebb hozzák a rendszerváltás eseményeit, s meg szeretnék honosítani azt az erdélyi magyar emlékezetpolitikai diskurzust, mely megakadályozza, hogy Temesvár és Tőkés László szerepét kiradírozzák a romániai forradalmat vizsgáló és feltáró történetírásból.
„Minden kerek évforduló jó alkalom arra, hogy felidézzük a sorsformáló eseményeket. Célunk, hogy közelebb hozzuk a fiatal generációkhoz a forradalom történéseit, s újra fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy Temesvárnak, valamint Tőkés Lászlónak, mint az 1989-es forradalom szikra-emberének, milyen kiemelkedő szerepe volt az akkori eseményekben. Normális esetben ezt mindenki a helyén kezelné, most azonban mégis szükségét érezzük annak, hogy mindenki számára világossá tegyük: a 30 évvel ezelőtti megmozdulások itt, Temesváron, kezdődtek, s volt egy ember, aki szembe mert szállni a diktatúrával” – jelentette ki Toró. A főszervező elmondta: az emlékhétre december 12–16. között kerül sor, hat különböző helyszínen.
Az események december 12-én 16 órától kezdődnek a temesvár-belvárosi református templomban, ahol egyházi szimpóziumra, előadóestre, kerekasztal-beszélgetésre, valamint Újvárossy Ernő emléktáblájának felavatására is sor kerül.
December 13-án a Temesvári Műszaki Egyetem könyvtárának aulájában veszi kezdetét „Az út a szabadság felé” elnevezésű nemzetközi tudományos konferencia, melyet az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platform, a Temesvári Emlékbizottság és a Bálványos Intézet szervez, s melyen jeles hazai és nemzetközi meghívottak, történészek és közéleti szereplők vesznek részt. A konferencia során bemutatják a Soha nem felejtünk! Olvasókönyv a fiataloknak a totalitarizmusokról című kiadványt, majd külön panelbeszélgetésekben tárgyalják a kommunizmus ideje alatt tapasztalt ellenállást, a kommunista rendszer válságát, az ellenzék kommunizmusban betöltött szerepét, valamint a kisebbségek és az egyházak elnyomását. A pénteki napot – 19 órától – az EMNT kezdeményezésére, a kolozsvári Váróterem Projekttel partnerségben létrehozott, a Temetetlenek címet viselő független színházi előadás zárja a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház nagytermében.
December 14-én folytatódik a konferencia, mikor is a média rendszerváltásban betöltött szerepét vizsgálják, valamint a 89-es temesvári események nemzetközi összefüggéseit. Az esemény záró mozzanataként kerül sor a rendszerváltók fórumára, melyen meghívott előadóként részt vesz Tőkés László, a temesvári forradalom „szikra-embere”, az EMNT elnöke, Lord David Alton, az angol felsőház tagja, Janez Jansa, volt szlovén miniszterelnök és Łukasz Kamiński, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platform elnöke.
Szombat este a Temesvári Regionális Kereskedelmi Kamara rendezvénycsarnokában ünnepi gálaestre kerül sor, melynek díszvendégeként – a rendszerváltók fórumának résztvevői mellett – jelen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is. Az ünnepi beszédeket követően a Duna Művészegyüttes direkt ezen alkalomra készített előadásának örvendezhetnek a résztvevők.
December 15-én a temesvár-belvárosi református templomban Tőkés László és Erdélyi Géza nyugalmazott felvidéki püspök hirdet igét, ezt követően pedig A Tőkés-család szerepe a 89-es ellenállásban címmel szerveznek kerekasztal-beszélgetést. Az Újvárossy Ernő gyülekezeti teremben 13 órától bemutatják Borbély Ernő Az enyedi politikai főiskola, Szőcs Géza Azapu és Vekov Károly Áldozatok és áldozottak című köteteit. Újhelyi Kinga színésznő – Szabó K. István rendezésében – mutatja be a Dancs Rózsa Pokoljárás című műve alapján született, Anyaöl címet viselő monodrámáját, mely a Petőfi Irodalmi Múzeum és a debreceni Csokonai Színház közös produkciója. Az előadásra a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház stúdiótermében kerül sor. A nap fénypontjaként – 18 órától – kerül sor az Új Ezredév Református Központ templomának avatóünnepségére, 20 órától pedig a Muzsikás együttes előadását láthatják az érdeklődők, amit táncház követ.
December 16-án 10 órától a Bartók Béla Elméleti Líceumban a Temesvári Forradalom Napját tartják, ahol élő könyvtárra, rendkívüli osztályfőnöki órákra és egyéb emlékező rendezvényekre is sor kerül, 18 órától pedig ökumenikus istentiszteletet tartanak a temesvár-belvárosi református templomban, erdélyi egyházi kórusok részvételével. Ugyanitt – az emlékhét zárásaként, 19 órától – felelevenítik a történelmi eseményeket a legendás temesvári élőlánc újrajátszásával, végezetül pedig fényfestésre (video mappingre) kerül sor, mely során Bordos László Zsolt (Bordos Artworks) világhírű művész munkáját csodálhatják meg a jelenlévők.
A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak az emlékhét programjaira.
 
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010