2013. július 3. szerda
Send this article Print this article

"A Tavares-jelentés nem a demokrácia védelméről, hanem a jövő esztendei magyarországi választásokról szól"

Az Európai Parlament plenáris ülésén tegnap délután, Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében tartották meg a Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő elhíresült nevéhez kapcsolódó, az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló jelentéstervezet vitáját.

Orbán Viktor: "aki azt gondolja, hogy el lehet venni a magyarok szabadságát, az teljesen félreismeri a magyar nemzetet."


   José Manuel Barroso EB-elnök és Viviane Reding alelnök részvétele, valamint Martin Schulz EP-elnök személyes elnöklése érzékletesen rávilágít az esetleges unióbeli kihatásaiban sem elhanyagolható „magyar ügy” jelentőségére. A magyar kormányfő megítélése szerint – mindenesetre – a teljességgel elfogadhatatlan és igaztalan dokumentum elfogadása nem is annyira Magyarországra, hanem sokkal inkább „Európára nézve jelent komoly veszélyt”.
   A Fidesz EP-küldöttségének álláspontja szerint: „A Tavares-jelentés nem más, mint az európai baloldal pártdiktátuma”. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a Magyarországot elítélő baloldali-liberális pártszövetség alakjában „a vádló és a bíró ugyanaz”.
   A jelentés vitája mindvégig ennek az éles pártközi konfrontációnak a jegyében zajlott. A demokratikusnak álcázott balliberális elvszerűsködés már-már komikus megnyilatkozásaként Bokros Lajos egykori MSZP-s miniszter az európai konzervatív jobboldal reprezentánsának pózában intézett kirohanást a magyarországi demokrácia ellen. Az Európai Néppárt vezérszónokai a pártcsalád tagjai iránti szolidaritással verték vissza a magyarellenes vádaskodásokat. A másik oldalon Göncz Kinga és Tabajdi Csaba MSZP-s képviselők a szokott formájukat hozták.
   A parlamenti pártpolitikai erőviszonyok, illetve Európa hidegháború utáni, örökölt politikai megosztottsága ismeretében, a másnapi zárószavazás kimenetele – sajnos – egy pillanatig sem volt kétséges. És valóban, ma délben a Tavares-jelentést 370 igen- és 249 ellenszavazattal, 82 tartózkodás mellett az EP plénuma elfogadta.
   Megjegyzésre méltó, hogy az igen szavazatok száma még így sem érte el az EP-képviselők abszolút többségét (370 a 765-tel szemben). Amint erre Orbán Viktor maga is rámutatott, a Magyarországgal szemben kialakuló szavazatarány tulajdonképpen nem mást, mint az európai képviselőtestületnek – a baloldal számára kedvezőbb – pártpolitikai összetételét tükrözi.
A házszabály korlátozásai, illetve a feszes időkeretek miatt Tőkés László erdélyi képviselőnknek csak írásos formában nyílott lehetősége hozzászólni a vitához. Ésaiás prófétát idézve, azt a kommunista típusú hazugságbeszédet bírálta, amely „a gonoszt jónak és a jót gonosznak, a sötétséget világosságnak, a világosságot pedig sötétségnek mondja”. Ez a fonákság kiváltképpen szembeötlő abban a vonatkozásban, hogy az Alaptörvény balliberális és nyugati bírálói Magyarország keresztény gyökerei és a család ellen is támadást intéznek, miközben a nemi devianciák egyenjogúsításáért hadakoznak. A kisebbségek ügyében szintén kettős mércét alkalmaznak, amikor is kíméletlenül bírálják a magyarországi antiszemitizmust és cigányellenességet, ezzel szemben viszont a határon túl élő magyar kisebbségi közösségekért a kisujjukat sem hajlandók mozdítani.
Írásbeli és mai, ún. szavazásindokló hozzászólásában erdélyi képviselőnk szépítés nélkül mutatott rá, hogy Magyarország pellengérre állítása tulajdonképpen nem más, mint annak a pártos politikai és ideológiai harcnak a változott körülmények között való folytatása, melyet a volt kommunisták vívtak a demokrácia, az emberi jogok és az – európai – nemzeti értékek ellenében. Lenint idézve, azoknak a „hasznos idiótáknak” a megtévelyedéséről is szólt, akik az egykori szovjetbarát nyugati személyiségekhez – Arthur Koestler, Albert Camus, George Orwell, André Gide vagy a volt kommunista Giorgio Napolitano – hasonlóan, jóhiszemű tévedésükkel akaratlanul is a közös ellenség malmára hajtják a vizet. „A demokratikus Európának nem a levitézlett, régi rendszer párthívei, hanem a rendszerváltoztató magyar nemzeti kormány oldalán van a helye” – hangsúlyozta Temesvár egykori lelkipásztora.
 
Strasbourg, 2013. július 3.
 
                                                                                       Tőkés László
                                                                                       EP-képviselő
                                                                                        Sajtóirodája
  
Mellékeljük Tőkés László európai képviselő két – hivatkozott – hozzászólását.
 
 
H o z z á s z ó l á s
 a Magyarországról szóló EP-Jelentés vitájához
 
 
„Jaj azoknak, akik a gonoszt jónak mondják és a jót gonosznak; akik a sötétséget világossággá s a világosságot sötétséggé teszik” – olvassuk Ésaiás próféta könyvében (És. 5,20). Erkölcsi szempontból ezzel a bibliai igével jellemezhetjük a legtalálóbban a Tavares-jelentést, amely a rossz emlékű „proletár internacionalizmus” pártos elfogultságával és a magyar szocialisták és libertinusok cinkosságával mond ítéletet és akarja ráerőltetni Magyarországra az európai baloldal pártdiktátumát.
A volt szovjet tömb országaiban a keleti diktatúra 1989-béli összeomlását követően több rendben is kommunista restauráció ment végbe. Magyarországon, 2010 áprilisában ennek az ellenforradalmi típusú visszarendeződésnek vetett véget Orbán Viktor nemzeti pártszövetsége, 2/3 arányú, elsöprő választási győzelmével.
A magyar demokrácia védelmezése ürügyén zajló, mostani jogvita valójában nem annyira az európai alapvető értékek tiszteletben tartásáról, hanem sokkal inkább a jövő esztendei magyarországi választásokról szól. Arról az elkeseredett politikai küzdelemről, melyet az európai balliberális tábor segédletével a magyar posztkommunista baloldal, a hatalom újbóli megszerzése céljából, a nemzeti Fidesz-kormány ellenében vív. Kirívó, árulkodó jele ennek a törekvésnek a Tavares-jelentés azon indítványa, hogy az EBESZ megfigyelő missziót rendeljen ki a 2014-es magyarországi választásokra.
A demokratikus Európának nem a levitézlett régi rendszer párthívei, hanem a rendszerváltoztató magyar nemzeti kormány oldalán van a helye!
 
Strasbourg, 2013. július 2.
 
                                                                                   Tőkés László
                                                                                   EP-képviselő
H o z z á s z ó l á s
 
a Magyarországot elítélő EP-Jelentés végszavazása nyomán
 
 
   „Nomen est omen”. Rui Tavarest Magyarország-ellenes Jelentése miatt nagyon sokan „Tavaris” néven aposztrofálják. De nem csupán névbeli áthallásról beszélhetünk, hanem a portugál zöld képviselő korábbi szélsőbaloldali (GUE-) pártállása is komoly fenntartásokra ad okot.
Állítólag Lenintől származik az a minősítés, melynek értelmében a szovjetbarát nyugati személyiségeket „hasznos idiótáknak” titulálta. Mutatis mutandis: rövid időn belül bebizonyosodhat, hogy akik a Tavares-jelentést jóhiszeműen megszavazták, azok valójában nem az európai alapértékeket védték, hanem a volt kommunisták és balliberális cinkosaik félrevezető propagandájának ültek fel, és bélyegezték meg Magyarországot.
Akik ezt tették, akarva-akaratlan a magyarországi demokratikus rendszerváltoztatás, valamint a posztszovjet országok európai felzárkózásának a folyamatát gátolják.
Ezért sem szavazhattam meg a Tavares-jelentést.
 
Strasbourg, 2013. július 3.
 
 
                                                                                        Tőkés László
                                                                                         EP-képviselő
 
    

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010