2018. május 20. vasárnap
Send this article Print this article

Tanúkkal bizonyíthatja Tőkés László, hogy nem kémként kapott támogatást Magyarországról 1989-ben

Elrendelte a felperes által javasolt magyarországi tanúk kihallgatását a Bukaresti Ítélőtábla május 18-án abban az erkölcsi kártérítési perben, amelyet Tőkés László EP-képviselő indított az 1989-es temesvári forradalmi szerepét elvitató, őt hazaárulónak és idegen kémnek nevező volt Securitate-tisztek ellen – tájékoztatta az MTI-t Kincses Előd, az EP-képviselő ügyvédje.



 Filip Teodorescu, a Securitate – az egykori román kommunista politikai rendőrség – kémelhárításának korábbi helyettes parancsnoka és Ioan Talpeș, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatója azt állította 2014 szeptemberében az Antena 3 hírtelevízió műsorában, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálat fizetett ügynöke volt. Ezt a volt temesvári lelkésznek egy 20 ezer lejnyi magyarországi egyházi adomány átvételéről 1989 októberében írt elismervényével próbálták alátámasztani. Szerintük az adomány kézbesítőitől a román–magyar határon elkobzott elismervény azt bizonyítja, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálatnak dolgozott, és ezért pénzt is kapott. A két tanú meghallgatásával igazoljuk azt, hogy az a bizonyos 20 ezer lejnyi összeg a Debrecen környéki református hívektől származó összegyűjtött adomány, és nem a magyar titkosszolgálat által küldött zsold, ahogy teljesen nevetségesen próbálják az ellenfelek beállítani, hiszen a kémek sosem adnak nyugtát” – részletezte az ügyvéd.
Hozzátette: tovább hátráltatja a fellebbviteli tárgyalást az, hogy amikor a bizonyítási indítványt elrendelték, Talpeș ügyvédje indoklás nélkül kifogást emelt a bírói tanács elnöke ellen, és a kizárását kérte. Emiatt most egy külön bírói tanácsnak kell arról döntenie, hogy kizárják-e a kifogásolt bírót vagy sem – magyarázta Kincses.
Első fokon, 2016 márciusában a Bukaresti Törvényszék megalapozatlannak minősítette és elutasította Tőkés László erkölcsi kártérítési keresetét.
 
(MTI)


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010