2016. október 18. kedd
Send this article Print this article

Találkozás tibeti képviselőkkel

Október 18-án az Európai Parlament brüsszeli székhelyén ülésezett a Thomas Mann néppárti német képviselő által vezetett Tibeti Baráti Kör.



 Vendégek voltak: Tashi Phuntsok, Tibet szellemi vezetőjének, őszentsége Tendzin Gyacónak, a 14. dalai lámának újonnan kinevezett brüsszeli képviselője, valamint munkatársa, Rigzin Choedon Genkhang. A képviseleti iroda vezetője köszönetet mondott a kommunista Kína által 1950-ben megszállt tartomány őshonos népe és száműzöttei érdekében tett kezdeményezéseikért és támogatásukért, főként azért, hogy idén szeptemberben lehetővé tették a dalai lámának a parlament strasbourgi székhelyén tett látogatását. „Feladatom népem nyelvét, kultúráját és hagyományait életben tartani, és Tibet ügyét nemzetközi szinten képviselni” – mondotta.
Tőkés László, az Európai Parlament Emberi Jogi Bizottságának (DROI) alelnöki minőségében köszöntötte a megbeszélés vendégét, és beszámolt az említett szeptemberi látogatásról. Őszentségét a parlament Külügyi Bizottsága (AFET) látta vendégül, valamint Martin Schulz házelnök is fogadta. Az AFET ülésen a buddhista vezető – többek között – Tibet kulturális identitásáról, a környezetvédelemről, Kína regionális szerepéről, valamint az EU–Kína kapcsolatokról is beszélt. „Az Európai Unió szellemisége számunkra példaértékű” – idézte Őszentsége szavait erdélyi képviselőnk. Végezetül ebben a szellemben Tőkés László affelől biztosította Tashi Phuntsok irodavezetőt, hogy amint a dalai lámának a meghívása és látogatása kapcsán is, támogatásukra továbbra is számíthat. 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010