2011. szeptember 28. szerda
Send this article Print this article

Szolidaritást a szomszédság-politikába!

Az Európai Parlament szeptemberi plenáris ülésszakának napirendjén szerepelt a 2009-ben, Lengyelország és Svédország kezdeményezésére létrehozott, az Unió és a tőle keletre fekvő országok közötti együttműködésnek keretet nyújtó Keleti Partnerség helyzetének megvitatása, szeptember 29–30-án, Varsóban sorra kerülő csúcstalálkozó előkészítéseképpen.



   Catherine Ashton asszony, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője gratulált a lengyel soros-, valamint az azt megelőző magyar EU-elnökségeknek a csúcstalálkozó előkészítéséhez és megszervezéséhez. Továbbá kiemelte: az Uniónak is alapvető érdeke, hogy hozzájáruljon a keleti határain fekvő térség stabilitásához, felelősségteljesebb kormányzásához és gazdasági fejlődéséhez. Ennek céljából a Külügyi Szolgálat aktív szerepvállalásáról és a keleti partnerekkel fenntartott kapcsolatok további elmélyítéséről biztosította a képviselőket.   
   Tőkés László EP-alelnök hozzászólásában szintén elismerését és jókívánságait fejezte ki a Lengyel elnökségnek az európai integráció és bővítés irányában tett erőfeszítéseihez. Ugyanakkor, a szolidaritás szellemében a tagállamok egységes fellépésének fontosságát szorgalmazta az egykori vasfüggöny túlsó oldalán álló keleti térség felzárkóztatása érdekében. 
 Strasbourg, 2011. szeptember 27.
 
 Mellékeljük Tőkés László hozzászólásának szövegét.
 
Hozzászólás
 
a Keleti Partnerség varsói csúcstalálkozója tárgyában
 
   A Keleti Partnerség Csúcstalálkozójára 2011. szeptember 29–30-án kerül sor, Varsóban. Az előző, magyar EU-elnökséghez hasonlóan a lengyel elnökség is legfőbb prioritásai közé sorolja a bővítést, ennek szellemében pedig közösen szervezik meg a küszöbön álló találkozót.
Ezúton is gratulálok Lengyelországnak – aki Svédországgal egyetemben fő kezdeményezője volt a Keleti Partnerségnek –, amiért továbbra is elsőrendű feladatának tartja a hat partnerállammal kialakított kapcsolatok erősítését.
   A volt Szovjet tömb egyik országának – Romániának – a polgáraként, azt a szolidaritást szeretném kiemelni, amelyet a magyar elnökség tanúsított a csatlakozás előtt álló Horvátország iránt, hasonlóan ahhoz, ahogyan Lengyelország viszonyul a szomszédos Ukrajnához. A Szovjet birodalom széthullásának 20. évfordulóján szilárd meggyőződésem, hogy a végletesen megosztott Európának az egykori vasfüggöny túloldalán álló térségét csakis ezzel a szolidaritással leszünk képesek végképp az Európai Unióhoz kapcsolni, és ezáltal az európai integráció folyamatát kiteljesíteni.
   Jól tudjuk, hogy ami a szomszédságunkban történik, az kihatással van az egész Unióra, éppen ezért szomszédság-politikánk elengedhetetlenül fontos egy erősebb Európa kialakításához.
A Keleti Partnerség országai reformokat visznek véghez annak érdekében, hogy közelebb kerüljenek az EU-hoz. Ennek megfelelően a reformfolyamat töretlen folytatását várjuk el tőlük, továbbá az emberi jogok tiszteletben tartását hangsúlyozzuk Fehéroroszország és Ukrajna viszonylatában.
  Ezzel együtt, egységes magatartást kell tanúsítanunk a bennünket összekapcsoló szálak szorosabbra fűzése érdekében, hogy a csúcstalálkozó politikai üzenete célba érjen, és az EU megőrizhesse vezető szerepét a kelet-európai régióban.
Strasbourg, 2011. szeptember 27.
                                                                                              Tőkés László
                                                                                              EP-alelnök
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010