2012. január 9. hétfő
Send this article Print this article

"Szeresd a bort, mert benne rejlik a hosszú élet titka"

A Kárpát-medence legkiválóbb borászainak részvételével újévi fogadást tartottak vasárnap este Nagyváradon. A borkiállítással egybekötött rendhagyó újévköszöntő ünnepély szervezője Tőkés László európai parlamenti alelnök Központi Irodája és a nagyváradi Zichy Ferenc Borklub volt.



   A kétszáznál is több meghívott vendéget, köztük az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos, illetve helyi vezetőit, továbbá az egyházi, civil, polgári és politikai élet jeles képviselőit, Török Sándor, az EMNT Bihar megyei szervezetének elnöke, az est moderátora köszöntötte. Az erdélyi nemzeti oldal sikeresen zárta az elmúlt évet, mely az intézményépítés és nemzetegyesítés jegyében telt, mondotta Török. Hozzáfűzte, hogy az építkezés folytatódik az új esztendőben is, hiszen Kós Károly szavaival élve: „Dolgoznunk kell, ha élni akarunk, és akarunk élni, tehát dolgozni fogunk.”  
  Igei bevezetővel szolgált Hermán M. János, a Sulyok István Teológiai Tudományok Intézetének igazgatója.
  Tőkés László EP-alelnök, az EMNT elnöke ünnepi beszédének elején Sulyok István első királyhágómelléki püspökünk intézményteremtő szolgálatát idézte fel, aminek az egyik látványos megvalósulása az estély helyszínéül szolgáló épület. Az egykoron református kultúrházként és tanoncintézetként működő székhely ma már egyszerre nyújt otthont a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek, a Partiumi Keresztény Egyetemnek és a Partiumi Magyar Művelődési Céhnek. Egyház, oktatás és művelődés, az a három pillér, „amely alátámasztja és meghatározza közösségünket, egész kistársadalmunkat, önazonosságunkat” – mondotta az előző királyhágómelléki püspök.
A Kárpát-medence természetes egységét szemlélteti a most Nagyváradra is elhozott, különböző borvidékeket felsorakoztató kiállítás, melyet elsőként Brüsszelben, a magyar EU-elnökség zárásaképpen mutattak be. Tőkés László bejelentette: a kárpát-medencei magyar borászok egyesületének vezetőjével, Balla Gézával megegyeztek abban, hogy a kiállítást bemutatják Magyarországon, Felvidéken, Délvidéken és a Szerémségben is, ezáltal szolgálva a határok feletti nemzetegyesítés nemes ügyét.
   Az elmúlt esztendő legfontosabb eseményeit felidézve az EP alelnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik szerepet vállaltak ezek megszervezésében. A tervekre vonatkozóan ugyanakkor elmondta, hogy az Erdély gazdasági fellendülését célzó Mikó Imre Tervhez hasonlóan egy ifjúsági és sportstratégiai tervet is kidolgoznának, amelyet Nagyvárad legendás labdarúgójáról, Bodola Gyuláról neveznének el.
   Végezetül Tőkés László a Kárpát-medencében felerősödött magyarellenességről, illetve a magyar kormány ellen irányuló tűrhetetlen támadássorozatról beszélt. „Akik meg akarják leckéztetni a demokrácia szabályai szerint megválasztott, legitim magyar kormányt, azok tulajdonképpen az európai unió polgárainak számító magyar nemzetet sújtják. Minden banki művelet és gazdasági ármánykodás a magyar polgároknak a fejére hull vissza” – hangsúlyozta. Hozzátette: most mindennél fontosabb, hogy a nemzeti szolidaritás jegyében kiálljunk egymás mellett.
   Az est további részében fellépett a Közjó Szolgálatában díjjal kitüntetett Nagyváradi Asszonykórus. A nemzettudat megerősítése, a népi hagyományok ápolása, a kulturális örökség megóvása, illetve a népzenei értékek népszerűsítése céljából, bő egy évvel ezelőtt alapított énekkart Márkus Zoltán karnagy méltatta. „Egy év alatt a közel harminc tagból álló asszonykórus egy kiforrott, homogén hangzású csapattá alakult. Mintegy ötven dalt tanultak meg, amelyeket különböző rendezvényeken nagy lelkesedéssel és nem kevés sikerrel adtak elő.” – hangzott el a méltatásban. A díszoklevelet az énekkar karnagya, Kiss Géza vette át Tőkés Lászlótól és mondott köszönetet az elismerő szavakért. 
  Ezt követően a tavaly 86. életévét betöltő Csávossy György, az „erdélyi borkultúra legihletettebb szerelmese és szakértője” lépett a pulpitushoz. „A bor a lelket az ajkak küszöbére emeli és csodás igék kimondásának képességével ajándékoz meg. Szeresd a bort, mert a barátság itala, szeretetet és melegséget csepegtet szívedbe, megértést, de hogyha kell, megbocsájtást is. Szeresd a bort, mert benne rejlik a hosszú élet titka” – mondotta Csávossy György, aki számos borászati és szőlészeti szakkönyv szerzője, egyben aranytollas publicista.
   A jelen lévő borvidékek – Beregvidék, Eger, Felvidék, Küküllőmente, Duna Borrégió, Arad-Hegyalja, Szerémség – leírását Kiss Zoltán, a nagyváradi Zichy Ferenc Borklub szervezője ismertette.
   Végül Tőkés András az Erdélyi Magyar Néppárt kezdeményező testületének tagja osztotta meg a jelenlévőkkel újévköszöntő gondolatait az erdélyi magyar politikai helyzetről.
A beszédek után borkóstolóval folytatódott az ünnepség. Az este folyamán egybegyűlt adományokat, illetve a borjegyekből befolyó összeget a szervezők idén a Partiumi Keresztény Egyetemnek ajánlották fel. 
2012. január 9., Nagyvárad


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010