2011. április 6. szerda
Send this article Print this article

Tőkés László az Európai Emberi Jogi Bíróságon

Tőkés László EP-alelnök Szilágyi Zsolt kabinetfőnök társaságában 2011. április 6-án, szerdán látogatást tett az Európai Emberi Jogi Bíróság strasbourgi székhelyén.



 
   A találkozóra erdélyi képviselőnk kezdeményezésére került sor, mivel a Romániából érkező beadványok száma ijesztően megnőtt, és otthonról gyakorta fordulnak hozzá peres ügyeikkel. Említésre méltó, hogy mintegy tizenöt év alatt, 2009 végéig Romániát közel 45 millió euró kártérítés kifizetésére kötelezte a strasbourgi bíróság az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértése miatt. Ezzel együtt a testület összesen 648 döntést hozott romániai ügyekben, melyek közül 584, vagyis az  esetek közel 90%-a elmarasztaló volt országunkra nézve. Miután a Romániából érkező perek – különösképpen a restitúcióra vonatkozó ügyek – nagy száma miatt a strasbourgi bíróságnak „elfogyott a türelme”, Jean Paul Costa bírósági elnök vezetésével tavaly októberben küldöttség látogatott Bukarestbe, mely ultimátumszerűen felszólította a román kormányt, hogy másfél éves határidővel rendezze a tulajdon-visszaszolgáltatások ügyét.
    A bíróság részéről Josep Casadevall, a bírói testület tagja, a Romániából jövő beadványokkal is foglalkozó 3. kamara elnöke, valamint jegyzője, Santiago Quaseda fogadta a vendégeket.
   Tőkés László kijelentette, valamennyiünk közös érdeke, hogy Románia jogállammá váljon, és az Emberi Jogok Európai Egyezményének előírásait betartsa. Nagyon sokan keresik meg irodáját, jelezte az erdélyi képviselő, hogy segítségét kérjék, mivel a helyi vagy központi román hatóságok gyakran még a visszaszolgáltatást elrendelő jogerős ítéleteket sem hajlandóak végrehajtani. A magyar közösség tagjai és a kisebbségi erdélyi történelmi egyházak fokozott mértékben hátrányos helyzetben vannak a restitúció terén; egyházaink húsz év alatt egykor elkobzott ingatlanaiknak még a felét sem nyerték vissza – mutatott rá Tőkés László.
   Példaként a nagyváradi római katolikus premontrei rend esetét említette, akiknek hosszú évek óta tartó pereskedés nyomán sem szolgáltatják vissza jogosan követelt épületeiket, sőt azt, ami természetben visszaszolgáltatható lenne, állami segédlettel próbálják – többszörös adásvétellel – hamis úton, végleg elidegeníteni. A papíron maradt, formális visszaszolgáltatások nagy száma szintén figyelemreméltó – emelte ki Tőkés.
  Josep Casadevall kamaraelnök szerint a helyzet nagyon bonyolult, ugyanis egy húsz éve tornyosuló, megoldatlan problématömeget kell kezelniük a román hatóságoknak. Tudomásuk van arról, hogy a tulajdonosok által megnyert perek végrehajtása is a helyi hatóságok ellenállásába ütközik. Costa elnök látogatása nyomán egy új jogszabály megalkotását várják a román kormánytól. Mindaddig, amíg ez az eurokonform – megnyugtató – törvényi szabályozás nem történik meg, a romániai ügyek tárgyalását felfüggeszti a strasbourgi bíróság, jelentette ki a kamaraelnök.
   Az új jogszabálytól azt várják, hogy koherens, hatékony, egyszerű és végrehajtható legyen. A bíróság 2010. október 12-i, Maria Atanasiu és Iuliana Poenaru ügyében hozott döntésének indoklásában egyébként megtalálhatóak azok az elvi szempontok, amelyek alapján az új törvénynek rendelkeznie kellene a kommunizmus idején elkobzott tulajdonok dolgában – mondotta az andorrai jogász. A törvényes rendezés tekintetében a kormányon lévő pártok – köztük az RMDSZ – felelőssége  igen nagy, mutatott rá Casadevall.
  A találkozót követően Tőkés László és Szilágyi Zsolt rövid megbeszélés erejéig a Romániából bírósági tagnak delegált Corneliu Bîrsan bíró irodájába is ellátogattak. A bukaresti jogi egyetem egykori dékánja teljes mértékben egyetértett azzal, hogy a restitúciós ügyek megoldását fel kell gyorsítani, és a Románia által vállalt nemzetközi kötelezettségeknek eleget kell tenni. Európai képviselőnk a román bírónak is felhívta a figyelmét – az állampolgári beadványok mellett – a megoldatlan egyházi vagyonok ügyére.

Strasbourg, 2011. április 6
 
Tőkés László
EP-alelnök
Sajtóirodája
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010