2017. október 11. szerda
Send this article Print this article

Sötétek az ukrajnai kisebbségi nyelvű oktatás kilátásai

A Balassi Intézet brüsszeli kirendeltségén immár hagyománnyá vált a Kárpátaljai Napok időről időre való megrendezése Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes európai parlamenti képviselő kezdeményezésére, Vitézy Zsófia intézményvezető támogatásával.



 Ennek megfelelően október 10-én tartották meg a III. Brüsszeli Kárpátaljai Napot, amelynek keretében panelbeszélgetésre került sor a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás jövőjéről az új ukrán oktatási törvény összefüggésében, majd a Sodró együttes népzenei és néptáncelőadását élvezhette a népes közönség. A rendezvénysorozat kárpátaljai kóstolóval zárult.
A Tóth István ny. beregszászi főkonzul által levezetett közérdekű beszélgetés részvevői Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Balogh Lívia, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári szervezetének az elnöke, valamint Bocskor Andrea EP-képviselő voltak. Az előadók drámai színben ecsetelték a kárpátaljai magyar, illetve kisebbségi nyelvű oktatás helyzetét, valamint a nemrég elfogadott új ukrán oktatási törvény várható súlyos következményeit.
Orosz Ildikó a KMPSZ október 7-i rendkívüli közgyűlésén elfogadott nyilatkozata értelmében nyújtott tájékoztatást a kialakulóban lévő lesújtó helyzetről és a megváltoztatására irányuló, elszánt küzdelmükről. Balogh Lívia a KMKSZ és a történelmi magyar egyházak jogküzdelméről szólt. Bocskor Andrea saját európai erőfeszítéseiről, továbbá az európai intézményeknek a nyilvánvaló kisebbségellenes ukrán politikával szembeni érzéketlenségéről beszélt. Valamennyien elismerésüket és köszönetüket fejezték ki a magyar kormány támogatásáért és határozott fellépéséért a kárpátaljai magyarság védelmében, illetve a kisebbségi szempontból elfogadhatatlan, diszkriminatív törvénycikkek visszavonása érdekében.
Hozzászólásában Tőkés László EP-képviselő a Külügyi Bizottság (AFET) és az Emberi Jogok Albizottsága (DROI) tagjaként tett eredménytelen próbálkozásairól számolt be. Sajnálattal állapította meg, hogy az AFET egyik legutóbbi ülésén még a néppárti képviselőtársai között is túlsúlyba kerültek azok, akik a Cristian Preda román kollégájával együtt tett javaslatukat ellenezve nem tették lehetővé, hogy a kisebbségi oktatásügyi jogsérelmek kérdése az Európai Parlament napirendjére kerüljenek. Üdvözölte Szijjártó Péter külügyminiszter azon bejelentését, hogy Magyarország az EU Ukrajnával kötött társulási szerződésének a felülvizsgálatát fogja kérni. A kárpátaljai szülők és gyermekek tragikus helyzetére, vagyis az ügy „humán dimenziójára” rámutatva annak a véleményének adott hangot, hogy ebben a kérdésben semmiképp sincs helye a meghátrálásnak.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010