2014. január 15. szerda
Send this article Print this article

Romániában a Ceauşescu-diktatúra kísértetei járnak vissza

Romániában a véleménynyilvánítás szabadságának alapvető emberi jogát sem tartják tiszteletben – mondta strasbourgi felszólalásában Tőkés László.

Elmar Brok, az EP Külügyi Bizottságának elnöke


   Úgy tűnik, előéletüknél, illetve neveltetésüknél fogva Victor Ponta miniszterelnöknek és elvtársainak igencsak rájár a szája a „fasiszta” és „horthysta” jelzős szerkezetekre, melyek használatát még a Ceauşescu- és a Szekuritáté-korszakban szokhattuk meg. A korrupció miatt kétszeresen is letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Năstase ex-miniszterelnök tanítványa és utódja ezen jelzőket használja nem csupán erdélyi EP-képviselőnk, hanem a nagy tekintélyű német politikus, Elmar Brok, az EP Külügyi Bizottságának elnöke esetében is – mutatott rá Tőkés László tegnap esti, strasbourgi felszólalásában.
   Az őt ért durva sértésre reagálva, Elmar Brok méltán hangsúlyozta ki, hogy „tizenöt évig harcolt Románia – és Bulgária – teljes jogú uniós tagságáért”. Következésképpen a román kormányfőnek nem Románia barátait kellene „populista, belpolitikai célok miatt” támadnia, hanem inkább a saját, demokratikus jogállamisághoz való viszonyát kellene önkritikus módon megvizsgálnia.
   Romániában a véleménynyilvánítás szabadságának alapvető emberi jogát sem tartják tiszteletben – mondta felszólalásában Tőkés László. Minden bizonnyal Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár sem véletlenül érkezett Bukarestbe, amikor a büntető törvénykönyv korrupcióbarát módosításával szembeni aggályait kívánta a helyszínen szóvá tenni.
   Az említett esetek élesen rávilágítanak a kommunista visszarendeződés országunkban végbemenő folyamatára, melyben – példának okáért a Btk. módosítása esetében – sajnos az RMDSZ is tevőleges vagy hallgatólagos módon, egyaránt részes. Csak remélni lehet, hogy magyar szervezetünk nem fogja pártját a börtönviselő Adrian Năstasénak, illetve Victor Pontával együtt nem támad Monica Macovei volt igazságügy-miniszterre. Frunda György elnöki tanácsadó legutóbbi, Ponta melletti egyoldalú kiállása azonban ebben a tekintetben sem túlságosan sok jóval biztat…
   Az előbbiekhez kapcsolódik, hogy Tabajdi Csaba szocialista képviselő, a magyarországi delegáció vezetője a Kisebbségügyi Frakcióközi Munkacsoport (am. intergroup) 2014. január 16-i ülésének napirendjére tűzte a Steaua României Érdemrend Tőkés László képviselőtől való visszavonásának ügyét. A román kormány álláspontját várhatóan Corina Creţu és Cătălin Ivan EP-képviselők fogják előadni.
 
Strasbourg, 2014. január 13.
                                                                                   
F E L S Z Ó L A L Á S
  
   Victor Ponta román kormányfő egyik legutóbbi személyeskedő kirohanásában Elmar Brok kollégánkat, a Külügyi Bizottság elnökét „felelőtlen, demagóg, fasiszta gondolkodású politikusnak” titulálta, politikai javaslata miatt.
   Ugyanennek a posztkommunista miniszterelnöknek a pártutasítására a Románia Csillaga Érdemrend szocialista párttagokból álló ítélőbizottsága személyemet „horthystának és fasisztának, revansistának és revizionistának” minősítette – a romániai magyarok autonómiájára vonatkozó politikai álláspontom kifejezése miatt.
   Romániában a Ceauşescu-diktatúra kísértetei járnak vissza. A hírhedt román titkosszolgálat, a Securitate, az erdélyi magyarokat és németeket annak idején szintén „fasisztaként” és „horthystaként” kriminalizálta. A jelek szerint az alapvető emberi jognak számító szabad véleménynyilvánításért ma is ugyanez a bánásmód jár ki Victor Ponta országában.
 
Strasbourg, 2014. január 13.
 
                                                                                  Tőkés László
                                                                                  EP-képviselő 

hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Trianonról és az autonómiáról
TEMESVÁR 31. - Tőkés László, az EMNT elnöke
Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010