2011. március 24. csütörtök
Send this article Print this article

A PEN küldöttsége Tőkés László EP-alelnöknél

Tőkés László EP-alelnök 2011. március 24-én John Ralston Sault, az Írók Nemzetközi Közössége (PEN International) elnökét, Takeaki Horit, a PEN nemzetközi titkárát, Marian Botsford Frasert, a Bebörtönzött Írók Bizottságának (Writers in Prison Committee) elnökét és Tienchi Martin-Liaot, a Kínai Független PEN Központ (Independent Chinese Pen Center) elnökét fogadta brüsszeli irodájában.



 
   A delegáció tagjai tájékoztatást nyújtottak szervezetük tevékenységeiről, valamint együttműködést indítványoztak EP-képviselőnkkel.
   Mint közismert, a több mint száz országban tagsággal rendelkező, 1921-ben alapított szervezet egyik fő célkitűzése a szólásszabadság jogának tiszteletben tartása a világban. Megalakulása óta nagy figyelemmel kíséri az emberi jogok érvényesülését és már a nácizmus alatt határozottan fellépett ezek megsértése esetén. Tevékenységében az 1956-os szabadságharc fordulópontot jelentett, ugyanis ezt követően hozták létre azt a bizottságot, amely a kommunista államok és más elnyomó rendszerek által bebörtönzött írókon próbál segíteni. Figyelmük középpontjában, többek között a Kínában állandó karhatalmi erőszak és bebörtönzés fenyegetésében élő írók, újságírók és emberi jogi aktivisták helyzete áll.
   Tienchi Martin-Liao, a Kínai Független PEN Központ elnöke elmondta, szervezetük tagjainak egy része száműzetésben él a világban, másik része pedig Kínában munkálkodik. Alapítója és volt elnöke Liu Xiabo, a 2010-es Nobel-békedíj kitüntetettje, akit, mint ismeretes, a kínai kormány államellenes tevékenységek miatt 11 éves börtönbüntetésre ítélt, továbbá a Nobel-békedíj odaítélésének bejelentésétől – mintegy öt hónapja – még a feleségét is házi őrizetben tartja. A PEN kínai központja azon munkálkodik, hogy más bebörtönzött aktivistákkal együtt Liut azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon. A kínai PEN-elnök felhívta a figyelmet: Kína az utóbbi években elért rendkívüli gazdasági fejlődés ellenére veszélyes es megbízhatatlan partner marad, hiszen e fejlődést nem követik jogi és politikai reformok, és hangsúlyozta, hogy ezek nélkül nem képzelhető el demokrácia. A nyelvi, kisebbségi és vallási jogokat is semmibe veszik, mondta Tienchi Martin-Liao, a rendszer által veszélyesnek tartott kisebbségi közösségek vezetői ellen a halálbüntetés alkalmazásától sem riadnak vissza. Így a tibeti, az ujgur és a Falun Gong közösségeket a megsemmisítés veszélye fenyegeti, jelezte Martin-Liao.
   Válaszában Tőkés támogatásáról biztosította a vendégeket, és elmondta, hogy a romániai kommunizmus hasonló eszközökkel lépett fel az erdélyi magyarok és történelmi egyházaik ellen. Ahogyan akkor a rendszer ellen fellépőket a nyugati világ nyilvánossága és politikusainak fellépése mentette meg, most mi kerültünk abba a helyzetbe, hogy ennek az erkölcsi adósságnak eleget téve megpróbáljunk segíteni az életveszélyben lévő, a szabadságjogokért fellépő emberjogi harcosokon és mindent meg kell tennünk a szabadgondolkodókért – szögezte le Tőkés. Az EP alelnöke ígéretet tett arra, hogy a parlament emberi jogi albizottságában (DROI) Heidi Hautala elnök asszonynak javasolni fogja, vegyék újból napirendre a Kínában zajló emberi jogsértések ügyét..
 
 
Brüsszel, 2011. március 24.
                                                                                              Tőkés László
                                                                                              EP-alelnök
                                                                                              Sajtóirodája
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010