2013. június 30. vasárnap
Send this article Print this article

Ökumenikus istentisztelet a Szent László Napokon

A Szent László Napok – Nagyváradi Magyar Napok rendezvénysorozatának harmadik napján, június 30-án, vasárnap ökumenikus ünnepi istentiszteletre került sor a nagyvárad-olaszi református templomban, melyen Tőkés László püspök, EP-képviselő hirdette Isten Igéjét.



   Prédikációjában városalapító Szent László királyunk emlékét idézte fel, de nem vitézi ereje és értékei miatt, hanem bámulatos igazságosságáért.
Az 1192-ben szentté avatott Árpád-házi magyar királyt metaforikus páli alaknak lehet nevezni, hiszen az ige alapján közös nevezőn említhetjük, mint hívő egyházi embert és igazságos királyt. Szent Lászlót, a lovagkirályt lelki harcosként tarthatjuk számon, aki a nemcsak tárgyi fegyvereket – hiszen ezek csak eszközök  –, hanem hitbéli fegyvereket, lelki erejét is egyaránt használta csatáiban.  A hadba indulók évszázadokon át ekképpen fohászkodtak: „Szent László király, segíts!”
   Mint Tőkés László mondotta, Szent László városa mára oda jutott, hogy csupán egy sikátor viseli alapítója nevét, s a város lakóinak többsége már nem is tudja, ki alapította Nagyváradot, nem gyakorolják az általa gondosan elültetett erkölcsi és hitbéli értékeket, vezetőink pedig csak tárgyi, világi eszközökkel gyakorolják hatalmukat. Ha viszont teljesen elveszítjük hitünket, erőnket és igazságérzetünket, nem marad miről beszélnie a magyarságnak, nem lesz miről beszélnünk Szent László városában.
   A 21. századi Európában háború folyik a kereszténység ellen, ez Brüsszelből, az Európai Parlamentből is látható. Le akarnak fegyverezni bennünket, de nem tankkal, hanem bankkal, a pénzoligarchia hatalmaskodásával; reklámok tucatjával árasztanak el bennünket, de a keresztény értékeket elvetik.
   A prédikációt követően Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, a Szent László Napok fővédnöke tartott rövid szentbeszédet, melyben kiemelte: nem az számít, ki milyen egyházhoz, felekezethez, nemzethez tartozik határon innen vagy túl, hiszen közös értékeink, közös kincsünk van; Szent László hagyatéka, a lélek fegyverei, olyan erények, mint kitartás, erőfeszítés, tiszta lelkiismeret, egészséges lelkület, melyek nélkül egyetlen nemzet sem élhet.
   Az ünnepi istentisztelet végeztével, az ökuménia jegyében áldást mondottak: Kiss-Rigó Lászlópüspök, Antim Oprea ortodox főtanácsos, Csabay Árpád evangélikus lelkipásztor, Molnár Imola  unitárius teológiai gyakornok és Tőkés László püspök.
   Ezután a gyülekezet körében megkoszorúzták a templomudvaron lévő Ezredévi Emlékművet, amelyet a Szózat eléneklése követett.
2013. június 30. 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010