2019. október 8. kedd
Send this article Print this article

NYILATKOZAT a Sapientia EMTE kolozsvári évnyitója kapcsán

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem évnyitójára nemcsak hogy meghívást kapott Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, hanem leplezetlen kampányolási célzattal még szóhoz is juttatták őt.



Egyenesen visszataszító az a mód, ahogy Tonk Márton dékán a pártelnököt felkonferálta: „Míg a BBTE román tagozatának évnyitóját Románia jelenlegi államelnöke, Klaus Iohannis tisztelte meg jelenlétével, addig a Sapientia EMTE ünnepségét az ország következő államfője, Kelemen Hunor tiszteli meg ünnepi beszédével.” Legfeljebb abban adhatunk igazat a dékán úrnak, hogy Kelemen Hunor elnök úr – mutatis mutandis – egyazon súlycsoportba és „műfajba” tartozik Klaus Iohannis kisebbségi államelnökkel.
Joggal tevődik fel a kérdés: pártsemleges magyar egyetemünk évnyitóján milyen alapon tart szónoklatot a román utódkommunistákkal időről időre elvtelen szövetségre lépő RMDSZ-pártelnök?! Vele szemben más magyar pártok vezetőit se meg nem hívták, se meg nem szólaltatták a rangos rendezvényen.
Emlékezetre méltó, hogy 1999-2000-ben erdélyi magyar történelmi egyházaink akkori vezetői – érseke és püspökei – hozták létre a Sapientia Alapítványt, illetve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet – éppenséggel az RMDSZ elhibázott felsőoktatási politikájának korrekciójaképpen és gáncsoskodó magatartása ellenében, Orbán Viktor miniszterelnök hathatós támogatásával.
Tudnivaló, hogy az RMDSZ csak utóbb „sorakozott fel” a Sapientia mellett, annak a közismert opportunista elvnek megfelelően, hogy: „amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére”. Ráadásul a Sapientia akkreditációjának a kiadós késedelme miatt – közvetett vagy közvetlen módon – az RMDSZ akkori parlamenti nómenklatúráját szintén komoly felelősség terheli.
Erőszakos megszüntetésének 100. évfordulóján keserű érzésekkel idézzük fel az egykori kolozsvári magyar tudományegyetem emlékét. Mi, magyarok nem tudunk együtt ünnepelni a kisebbségi jogokat megtagadó Klaus Iohannis államfővel.
A Sapientia EMTE és a Partiumi Keresztény Egyetem a közösségi jogainkon alapuló magyar nyelvű egyetemi oktatás örökségét hivatott tovább vinni, ami olyan nemzeti ügynek számít, mely fölötte áll minden önös pártérdeknek.
 
Nagyvárad, 2019. október 8.

Tőkés László

az egyetemalapító egyházi elöljárók

közösségének tagja 



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010