2020. április 6. hétfő
Send this article Print this article

Ne állítsanak Lenin-szobrot Németországban!

A prágai székhelyű Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja – amely a totalitárius múlt feltárásával foglalkozó európai nemzeti intézmények tevékenységét koordinálja, 20 ország 62 intézetét, szervezetét tömöríti, köztük a magyar Nemzeti Emlékezet Bizottságát is – 2020. április 3-án nyilatkozat tett közzé honlapján a németországi Lenin-szobor ügyében.



Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja aggodalmát fejezi ki Vlagyimir Iljics Lenin szobrának a németországi, észak-rajna-vesztfáliai Gelsenkirchen városában tervezett felállításával kapcsolatban. A szovjet totalitárius államot megteremtő Lenin uralma alatt milliókat gyilkoltak meg. Utódai és követői, a marxizmus-leninizmus hívei sok tízmillió ember haláláért felelősek. Még napjainkban is előfordul, hogy ezen ideológia nevében oltanak ki emberi életeket. Lenin és öröksége köztereken történő megőrzésével a szoborállítók és támogatóik megsértik a kommunizmus áldozatainak emlékét, fájdalmat okozva ezzel hozzátartozóiknak és leszármazottaiknak.
A Platform helyesli a gelsenkircheni helyi hatóságoknak a szobor felállításának megakadályozására irányuló törekvését, egyúttal felszólítja a német szövetségi kormányt, tegye meg a tömeggyilkosokról való nyilvános megemlékezés megelőzéséhez szükséges lépéseket. „Kérjük az európai közösséget, rendelkezéseivel vegye elejét a totalitárius ideológiák terjesztésének” – zárul az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja nyilatkozata, amely nemzetközi szervezet védnöki testületének Tőkés László volt európai képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is tagja. 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010