2012. május 17. csütörtök
Send this article Print this article

Nagyváradra látogatott Surján László, az EP alelnöke

A Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) keretében működő Janus Pannonius Szakkollégium meghívására 2012. május 17-én Nagyváradra látogatott Surján László kereszténydemokrata politikus, a néhai Antall József miniszterelnök vezette kormány egykori népjóléti minisztere, aki idén januárban, az ötéves törvényhozási ciklus felénél Tőkés László erdélyi képviselőnktől vette át az Európai Parlament alelnöki tisztségét.



   Az EP-alelnököt az egyetem elnöksége, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt partiumi vezetői fogadták a PKE Elnöki Hivatalában. A kötetlen hangvételű megbeszélésen részt vett Tolnay István, a Partiumi Keresztény Egyetem Igazgatótanácsának elnöke, János-Szatmári Szabolcs, a PKE rektora, Györbíró András, a Janus Pannonius Szakkollégium tudományos igazgatója, Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi polgármesterjelöltje valamint Szilágyi Ferenc, a Néppárt megyeitanács-elnökjelöltje. Surján László ezt követően Tőkés László kíséretében megtekintette az egyetem előcsarnokában nemrég nyílt képzőművészeti kiállítást, majd egy közösen tartott sajtótájékoztató keretében számolt be az újságíróknak a nevéhez fűződő Charta XXI elnevezésű mozgalomról. 
  A sajtóértekezleten Tőkés László elmondta: Surján László személyében egy olyan keresztény meggyőződésű politikust üdvözölhet Nagyváradon, aki sokat tesz a közép- és kelet-európai népek megbékéléséért. Rámutatott arra, hogy a Charta XXI mozgalom azt az ökumenikus szellemiséget viszi tovább, amit az 1989-es temesvári népfelkelés kirobbantói is hirdettek. Az egykori temesvári lelkipásztor végül kijelentette: az igazi rendszerváltás nem következik be mindaddig, amíg a mozgalomban spirituális szintekre emelt megbékélés meg nem valósul. 
   Surján László elmondta: a Charta XXI abból a meggyőződésből fakad, hogy a kelet- és közép-európai népek egymást támogatva megerősödhetnek, egymással tusakodva azonban Európa peremére kerülhetnek. Az Európai Parlament 754 tagja közül 22 magyarországi, 32 pedig romániai képviselő. Mint ahogy a számok is mutatják, az EP-képviselőknek össze kell fogniuk azért, hogy együtt hallassák hangjukat az olyan fontos kérdésekben, melyekhez közös érdekük fűződik (agrárpolitika, kohéziós politika, stb.). A mozgalmat nem egy párt működteti, hanem az a közös meggyőződés, hogy együtt erősek vagyunk, hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus. Ugyanakkor tájékoztatta a sajtót afelől, hogy az interneten is elérhetőek a mozgalom aláírási ívei, melyet másfél év alatt mintegy 3200-an írtak alá. Végezetül elhangzott, hogy a megbékélési mozgalom hét országból származó kezdeményezői hisznek a civilek erejében, a normalitásban, és abban, hogy csakis a megbékélés viheti előbbre a régió fejlődését. 
   Erről a hitvallásról esett szó azon a két előadáson is, amelyet Surján László a sajtótájékoztató után tartott egyetemi hallgatók számára.  
Nagyvárad, 2012. május 17.
 
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010