2012. március 12. hétfő
Send this article Print this article

Nagyváradon is bemutatták Tőkés István prédikációs kötetét

A Sulyok István Teológiai Tudományok Intézete szervezésében 2012. március 11-én Nagyváradon is bemutatták Tőkés István nyugalmazott teológiai professzor IGE-hirdetés című, prédikációkat tartalmazó kötetét.

Fotó: Gazda Árpád (Krónika)


   A Nagyvárad-Olaszi református templomban egybegyűlt nagyszámú gyülekezet jelenlétében a kötet 96 éves szerzője hirdetett igét. Tőkés István Máté evangéliuma 11. részének néhány igeszakasza alapján arra mutatott rá, hogy Jézus Krisztus megnyugvást hoz mindazok életébe, akik belefáradtak a mindennapok terheinek cipelésébe, és a fáradtság, megterheltség, kilátástalanság nyomorító súlyától szenvednek. A Megváltó nem veszi le a terheket a vállunkról, hanem erőt ad a folytatáshoz; lehetőséget ad arra, hogy elviseljük a nehézségeket. „Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű” – olvasható az evangéliumban. Tőkés István hozzáfűzte: Jézus Krisztus „igáját húzni” felemelő és megtartó erővel bír egyszerre és a lehető legnagyobb gyönyörűséget jelenti.
   Az igei szolgálat után Hermán M. János előadótanácsos, a Sulyok István Teológiai Tudományok Intézetének igazgatója méltatta az IGE-hirdetés című prédikációs kötetet és annak szerzőjét, aki – mint elhangzott – „fiatalokat megszégyenítő lelkesedéssel és példamutató elkötelezettséggel tolmácsolja az élő Ige üzenetét a híveknek”. Hermán M. János kiemelte „a lelkünk épülését és hitben való megerősödését szolgáló” prédikációk biblikusságát, olvasmányosságát, közérthetőségét. A kötetben szereplő írásokat az éjszakát megtörő fénycsóvához hasonlította, mely bátorítást és reményt hoz a hétköznapokba. Éppen ezért Hermán M. János az igemagyarázatok mindennapi olvasására bíztatta hallgatóságát.
   Tőkés István személyes hangvételű köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai rohanó világunkban a megfáradt társadalom nem becsüli eléggé az igehirdetést. „Számomra a Szentírás az Úr Jézus beszédét jelenti, amelyet úgy kell megérteni, mint egy örök érvényű, fentről jövő üzenetet” – mondotta a kolozsvári lelkipásztor. Hozzátette: ezt az üzenetet igyekezett tolmácsolni IGE-hirdetés című kötetben is.
     Tőkés István jelen lévő gyermekei közül Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke zárta a felszólalók sorát. Véleménye szerint a prédikáció szerény, de még mindig igen népszerű irodalmi forma, mely emberek millióihoz is eljuthat egyszerre. A várad-olaszi lelkipásztor közös keresztény erkölcsi gyökereink és értékeink nyílt vállalásának fontosságát hangsúlyozta az egyesült Európában. Hozzátette: ezt vállalta fel Orbán Viktor kormányfő is, amikor az Európai Parlamentben szervezett, Magyarország belpolitikai helyzetét firtató vitán a magyar érdekek és a keresztény értékek mellet szállt síkra. Az EP-képviselő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar állampolgárságukat nyíltan vállaló felvidékieket megfosztották szlovák állampolgárságuktól és ezzel együtt választójoguktól is. Felhívta a figyelmet, hogy immár az interneten is aláírható az a petíció, amelyet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezete és a Magyar Állampolgárok Klubja kezdeményezett az állampolgárságuktól önkényesen megfosztott felvidéki nemzettársaink védelmében. Az aláírási íveket a Demokrácia Központban és a képviselői irodában is alá lehet még írni – emlékeztette a jelen lévőket Tőkés László.
Nagyvárad, 2012. március 11. 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010