2012. március 15. csütörtök
Send this article Print this article

Nagyváradon a Pécsi Tudományegyetem rektora

Új lendületet vehet a Partiumi Keresztény Egyetem és Pécsi Tudományegyetem több éves múltra visszatekintő együttműködése a két felsőoktatási intézmény vezetőinek nagyváradi találkozása után.



   Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora – aki egyben a Magyar Rektori Konferencia elnöki tisztségét is betölti – 2012. március 15-én érkezett Nagyváradra, ahol Tőkés László európai parlamenti képviselő, a Partiumi Keresztény Egyetem elnöke, Horváth Gizella rektorhelyettes, Flóra Gábor egyetemi kancellár, Pálfi József szenátusi tag, valamint Balogh Brigitta, a Filozófia és Kultúratudományi Tanszék vezetője fogadta. 
    Tőkés László, a tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón röviden szólt az erdélyi magyar felsőoktatás általános helyzetéről, kiemelve a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karáért vívott küzdelmet és az ügy megoldásában mutatkozó lehetőségeket. Elképesztőnek nevezte azt, hogy 22 évvel a rendszerváltozás és az azt követő „Fekete Március” után az erdélyi magyarságnak valóságos szabadságharcot kell vívnia anyanyelvű oktatásáért. A Partiumi Keresztény Egyetem alapítója az elismert szülészprofesszor jelenlétében köszönetet mondott amiatt, hogy „az anyaországi akadémiai szféra hozzájárul ahhoz, hogy az erdélyi magyar felsőoktatás polgárjogot nyerjen és szabadságharcában sikerre jusson.” Tőkés László említést tett arról is, hogy nemrég az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Szakbizottságában megszavazták Az európai felsőoktatási rendszerek modernizációja című jelentését, amely az őshonos kisebbségek, illetve nemzeti közösségek felsőoktatási jogaira is részletesen kitér. A jelentés hamarosan a parlament plénuma elé kerül, tájékoztatott Tőkés László. 
   Horváth Gizella a sajtótájékoztatón kifejtette: az új tanügyi törvény új kihívások elé állítja a magánegyetemeket, köztük a sajátos helyzetben lévő Partiumi Keresztény Egyetemet. „Erősítheti egyetemünk helyzetét a Pécsi Tudományegyetemmel folytatott tudományos, szakmai kapcsolat” – tette hozzá a rektorhelyettes. 
   Bódis József a felsőoktatás-politikai látogatás konkrét eredményei között megemlítette: nagy örömmel fogadta Tőkés László meghívását, hogy a Magyar Rektori Konferencia plénuma 2013-ban Nagyváradon tartsa ülését, amelynek témája valószínűleg az „agyelszívás” problematikája lesz. Ugyanakkor elmondta, hogy Pécsi Tudományegyetem segíteni fogja a partiumi magyar egyetemet az önálló doktori iskola megteremtésében. Hasznosítható tapasztalatokkal tudnak még szolgálni az anyaországiak a felnőttképzés terén, mely Romániában éppen most van átalakulóban, továbbá a romológia szak beindításában is – sorolta a professzor. Végezetül elmondta: Szentágothai János Kossuth-díjas magyar anatómus emlékére a Pécsi Tudományegyetem a Partiumi Keresztény Egyetemmel közösen egy rangos konferenciát kívánnak szervezni idén ősszel Nagyváradon.
   A továbbiakban a Magyar Rektori Konferencia elnöke ma az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt által szervezett ünnepi megemlékezés egyik díszvendégeként felszólal a nagyváradi Szacsvay-szobornál.
Nagyvárad, 2012. március 15.
 
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010