2020. május 26. kedd
Send this article Print this article

N Y I L A T K O Z A T

Napra pontosan tizennégy évvel ezelőtt hangzott el a hírhedt őszödi beszéd. A könnyített honosítási eljárás elfogadásának 10. évfordulóján az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elégtétellel üdvözli a határokon átívelő nemzetegyesítés eme legfontosabb jogszabályát, mely az őszödi hazugságpolitika és a kudarcba fulladt 2004. december 5-i népszavazás mélypontjáról a külhoni magyar nemzetrészek iránti alkotmányos felelősségvállalás magasába emelte a nemzetpolitikát. (Ezen esemény évfordulóját önálló nyilatkozatban örökítettük meg.)Szintén örömre ad okot a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett, a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés érvényesítéséhez szükséges, egymilliót jóval meghaladó aláírás összegyűjtésének a bámulatos sikere, ami a tüneményes nemzeti összefogást dicséri. A nemzeti összetartozás esztendejében a határon átívelő magyar együttműködés kiállta a próbát. A magyar kormány előzetes perbeli beavatkozása ugyan meghatározó fontosságú volt, de az aláírásgyűjtés eredményessége elsőrenden a nemzeti média hathatós támogatásának és a széles körű polgári kiállásnak tulajdonítható. Csak remélnünk lehet, hogy a tovább folytatódó, külföldi aláírásgyűjtésben végre a Vincze Lóránd elnökölte Európai Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN) is megteszi a magáét az országonkénti aláírási küszöb teljesítése érdekében, és a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezette nemzetpolitikai államtitkárság is hatékonyan kiveszi a részét ebből. Az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt mindenesetre készen áll a méltó folytatásra.
Keveset mondunk, hogyha azt állítjuk, hogy a jeles évforduló és a nemzeti összetartozás örömét ezekben a hónapokban a nemzetközi koronavírus járvány árnyékolja be. A katasztrofális veszedelem tragikumát ugyan a hősies védekezés és az ekörül kialakult példa nélküli nemzeti összefogás enyhíti, mindazáltal a ragályos kórnál is fájdalmasabb az az obskúrus politikai opportunizmus, mellyel – a vírusveszély mellett – a magyar kormánynak, a védelemre szoruló magyar és román népnek szembe kell néznie.
Orbán Viktornak és kormányának nemcsak a koronavírussal, hanem a nemtelen politikai eszközökhöz folyamodó balliberális ellenzékével is fel kell vennie a harcot. A romániai nacionalisták – liberálisok és volt kommunisták – szintén elvtelen politikai haszonszerzésre használják a járványállapotokat. A magyar és a román betegek megmentésének nemes ügye méltatlanul háttérbe szorul. Ebben a tekintetben igen beszédes Klaus Iohannis román államfő és Gyurcsány Ferenc magyar exminiszterelnök párhuzamos esete az erdélyi, illetve a határon túli magyarok vonatkozásában. Miközben a román elnök az exdiktátor Ceaușescu módját meghaladó magyarellenes kirohanásra ragadtatja magát, hozzá hasonlóan Gyurcsány Ferenc pártja is a külhoni magyarokra támad ismételten, az őket támogató gazdaságfejlesztési program leállítását követelvén. Ráadásul a szász származású román államelnökkel a magyar eredetű Ludovic Orban kormányfő is egy követ fúj. Személyüket nem a kisebbségi összetartozás szolidaritása, hanem a nemzetüket megtagadók gyűlölködése kapcsolja egybe.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szolidaritását fejezi ki a magyar kormány iránt, amely kettős küzdelmet kénytelen folytatni a vírusjárvánnyal és ellenségszámba menő ellenzékével.
Hasonlóképpen elítéljük azokat a „brüsszeli bürokratákat” és balliberális európai képviselőket, akik a jelenlegi járványügyi viszonyokat, magyarországi és romániai „elvtársaikhoz” hasonlóan, szintén becstelen politikai haszonszerzésre használják ki, éspedig arra, hogy a ragállyal küszködő Magyarországot, a magyar kormányt támadják. És ezen a ponton már el is érkeztünk az egész földrészünket fenyegető, időről-időre felerősödő migrációs válsághoz. Az Európai Unió Bírósága ugyanis – amint köztudott – legutóbbi ítéletében a déli határon található tranzitzónák felszámolására szólította fel hazánkat, ezáltal igyekezvén utat nyitni a törvénytelen migráció előtt.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Magyarország, a magyar nemzet jelenlegi kritikus helyzetében, az Orbán Viktor vezette kormány többfrontos küzdelmében elítél és visszautasít minden fajta öncélú pártosságot, mely akár Magyarországon, akár a külhoni magyarság körében, nevezetes Erdélyben közös erőnket megoszthatná. Hazai viszonylatban is erkölcsi imperatívusznak ítéli az összefogást az agresszív magyarellenesség leküzdése, a román–magyar megbékélés és az autonómia kivívása érdekében.
 
Kolozsvár, 2020. május 26.
 
Tőkés László
az EMNT elnöke 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010