2011. szeptember 15. csütörtök
Send this article Print this article

Munkaév-nyitó megbeszélést tartottak az erdélyi magyar képviselők Strasbourgban

Eddigi munkarendjük folytatásaképpen az erdélyi magyar képviselők 2011. szeptember 14-én az Európai Parlament strasbourgi székhelyén munkaév-nyitó megbeszélést tartottak, amelyen a magyar összefogás szellemében áttekintették a soron következő időszak közös feladatait.



   Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, valamint Winkler Gyula és Sógor Csaba, az RMDSZ EP-képviselői üdvözlik, hogy az Európai Néppárt Képviselőcsoportja soros bővített elnökségi ülését és nyári szabadegyetemét szeptember 22–24. között Bukarestben tartja. Európa legerősebb politikai tömörülésének kihelyezett bukaresti tanácskozása Románia és Bulgária schengeni csatlakozását is előmozdíthatja.
   Képviselőink kiemelt módon foglalkoztak a kisebbségvédelem kérdésével. Közös erőfeszítéseket tesznek arra, hogy a Néppárt soron következő programmódosító kongresszusán egy, az őshonos nemzeti közösségek jogairól szóló cikkely is bekerüljön az alapdokumentumba. Megegyeztek, hogy tovább folytatják munkájukat egy, az őshonos kisebbségek jogait biztosító európai uniós keretszabályozás kialakítása érdekében.
   A 2012-es év folyamán életbe lépő európai polgári kezdeményezésről szóló uniós jogszabály szintén alkalmas eszköz lehet a kisebbségi jogok védelmére – állapították meg az erdélyi képviselők. Azért, hogy a folyamat bizton sikeres legyen, a hasonló tematikájú Kárpát-medencei kezdeményezéseket szükséges volna összehangolni. Ezáltal a kezdeményezések egymást erősítve, egy valamennyi európai őshonos kisebbségi közösség által támogatható, közös kezdeményezésben ölthetnek testet. E célból a három képviselő fontosnak tartja a kapcsolatok és az együttműködés erősítését az európai kisebbségi közösségek képviselőivel és szervezeteivel.
Átfogó uniós rendezésre annál is inkább szükség van, mivel Kelet-Közép-Európa országaiban a magyarok elleni intézményes diszkrimináció a csatlakozás után sem szűnt meg, sőt egyes esetekben még nyomasztóbbá vált. Példa erre a Szlovákiában még mindig érvényben lévő államnyelvtörvény és állampolgársági törvény. Ez utóbbi vonatkozásában képviselőink ismételten messzemenő szolidaritásukról biztosították felvidéki nemzettársaikat, akiket az anyanyelvhasználat miatti büntetések fenyegetése mellett most az állampolgárság megvonásával kívánnak megfélemlíteni és eltántorítani attól, hogy vállalják nemzeti identitásukat.
   Tekintettel a nemzeti közösségek jogai és számaránya közötti közvetlen kapcsolatra, az erdélyi magyar EP-küldöttség felszólítja közösségünk tagjait, hogy az októberben sorra kerülő, nemzetstratégiai fontosságú romániai népszámláláson öntudatosan vállalják és vallják meg magyarságukat.
 
Strasbourg, 2011. szeptember 14.
Tőkés László, Winkler Gyula és Sógor Csaba
európai parlamenti képviselők sajtóirodái



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010