2011. október 5. szerda
Send this article Print this article

Montenegró jó úton halad az EU-csatlakozás felé

2011. október 3–4. napjain, Brüsszelben tartotta 3. találkozóját az Európai Unió – Montenegró Stabilitási és Társulási Parlamenti Bizottsága. Október 4-én ünnepélyes külsőségek között megtartott közebéddel értek véget a megbeszélések. Jerzy Buzek elnök megbízásából a montenegrói parlamenti küldöttséget Tőkés László alelnök látta vendégül.



   Az EU tagjelölti státusát tavaly decemberben elnyert jugoszláv utódállam közel áll ahhoz, hogy a közeljövőben elkezdje az Unióval a csatlakozási tárgyalásokat. Az interparlamentáris tanácskozás rendjén az Európai Tanács által megszabott feltételek, nevezetesen a nyugat-balkáni állam számára előírt hét kulcsfontosságú reformprioritás teljesítését vették számba a tárgyalófelek.
Október 4-én ünnepélyes külsőségek között megtartott közebéddel értek véget a megbeszélések. Jerzy Buzek elnök megbízásából a montenegrói parlamenti küldöttséget Tőkés László alelnök látta vendégül. Az európai parlamenti küldöttség vezetőjeként Eduard Kukan néppárti képviselő, volt szlovákiai külügyminiszter vett részt az ebéden.
   Házigazdai minőségében, Buzek elnök nevében Tőkés László meleg szavakkal köszöntötte az asztaltársaságot, rámutatva egyben a Kárpát-medence, illetve a volt kommunista tábor elnyomott népeinek természetes sorsközösségére. Az erdélyi magyar kisebbségi közösség képviselőjeként, valamint egyházi emberként őszinte szolidaritását fejezte ki a függetlenségét nemrégen (2006), békés módon, népszavazás útján elnyert, alig több, mint félmilliós lélekszámú montenegrói nép iránt, mely az önrendelkezés demokratikus elve és joga alapján nyerte el szabadságát. A csatlakozási reformok példaszerű teljesítésével – egyebek mellett az új választási törvény elfogadásával és a kulturális, etnikai és vallási sokszínűség alkotmányos rendjén alapuló közösségi jogok biztosításával – Montenegró vezető helyet vívott ki magának az európai integráció terén, és minden esélye megvan arra, hogy Horvátország nyomában a következő uniós tagállam legyen a balkáni országok sorában – zárta pohárköszöntőjét az EP erdélyi alelnöke.
   A vendégküldöttség vezetőjeként Ranko Krivokapić, a Montenegrói Parlament elnöke szólt az egybegyűltekhez. Európa kulturális sokszínűségének párhuzamaképpen saját országának a multikulturális hagyományait emelte ki, méltán büszkélkedve azzal, hogy Montenegró együttélő közösségei még a balkáni háború idején sem fordultak egymás ellen.
Az EU – Montenegrói Parlamenti Bizottság soron következő tanácskozására előreláthatóan az év végén, Podgoricában fog sor kerülni.
Brüsszel, 2011. október 4.
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010