2024. május 20. hétfő
Send this article Print this article

Megnyílt a gyalui várkastélykapu

2024. május 17-én délután ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a romániai, európai uniós és magyarországi forrásokból felújított gyalui várkastély. Erdély történelmének egyik nevezetes helyszíne Kolozsvártól húsz kilométerre nyugatra található, a négy sarokbástyás, négyzet alakú, hatvantermes Rákóczi-Bánffy kastély a kommunisták általi államosítása előtt Bánffy Katinka grófnő tulajdonában állt.



2002-ig fogyatékosok iskolája működött benne, Barcsay Tamás történész hét évnyi restitúciós hercehurca után vehette csak birtokba. Ő amúgy négy és fél éves koráig – családjával együtt – a gyalui várkastély lakója volt. A műemlék épület az Erdélyi Hagyományok Alapítvány irányítása alatt áll, miután az épületegyüttest – amelynek első írásos említése 1439-ből való – Nagy Elek magyarországi üzletember megvásárolta a Barcsay-családtól.
„Ez egy fantasztikus nap. Tíz évvel ezelőtt vásároltuk meg a kastélyt, és akkor még úgy tűnt, a lenyűgöző történelmi múlttal rendelkező épület könnyen az enyészeté lehet. Ma pedig itt vagyunk és azt látjuk, hogy a gyalui várkastély újra régi pompájában ragyog. Hihetetlen, hogy ezt meg tudtuk valósítani” – jelentette ki Méhes György író fia, aki az évek során Magyarország egyik leggazdagabb emberévé vált. Nagy Elek rámutatott: a várkastély történelmi-kulturális jelentősége kötelezi a kései utódokat az itt felhalmozódott értékek megőrzésére és továbbörökítésére. „Ez a vár évszázadokon keresztül védelmi feladatokat látott el, majd reprezentatív lakóhelye lett a magyar történelem számos jelentős alakjának. A mi feladatunk egyértelmű: meg kell őriznünk ezt az örökséget, szándékaim szerint pedig a jövő gyalui várkastélya nem kizárni, hanem befogadni fogja a falakon túli világot. Hiszem, hogy kiemelkedő és magas színvonalú kulturális komplexummá tud válni ez a hely, amely méltó módon képviseli majd közös kulturális örökségünket itt, Erdély szívében. Legyen a gyalui várkastély a kultúrák találkozásának otthona! Itt, Kelet-Közép-Európában, egymásra vagyunk utalva. Ezt felismerve kell együttműködjünk és jövőt tervezzünk” – jelentette ki a mecénás üzletember.
Románia kormánya a regionális operatív programon keresztül 5 millió euróval járult hozzá az épületegyüttes felújításához, ezt a támogatást egészítette ki mintegy kétmillió forinttal Magyarország Kormánya. Az ünnepélyes átadón beszédet mondott a magyar miniszterelnök-helyettes, a román Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója, Gyalui (Gilău) község polgármestere, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese. Meghívottként részt vett a protokolláris rendezvényen Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzetti Tanács elnöke, volt európai parlamenti képviselő is.




A gyalui vár legrégebbi része a XV. század elején épült fel a hajdani Dacia római provincia legnagyobb castrumának romjai közelében. A gótikus stílusjegyeket mutató épületegyüttes az első szabályos alaprajzú erdélyi vár volt, amely tömegében és számos falában is eredetinek számít, és csak a későbbiekben nyerte el a ma ismert várkastély-jellegét, és alakult át lakóépületté. Az Erdélyi Hagyományok Alapítvány célja egyértelmű: a rendkívüli kulturális-történeti értékkel bíró műemlék épületet meg kívánja őrizni, és minden rendelkezésére álló eszközzel azon munkálkodik, hogy a nagymúltú falak között – az értékteremtő és értékmentő munka eredményeként – újra élet legyen. A felújítási munkálatok befejeztével kétnapos rendezvénysorozatra várták az érdeklődőket.
    

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010