2012. szeptember 28. péntek
Send this article Print this article

Megkezdődött az új tanév a Partiumi Keresztény Egyetemen

2012. szeptember 28-án, a nagyvárad-újvárosi református templomban tartotta tanévnyitó ünnepségét a Partiumi Keresztény Egyetem. Az intézmény keresztény szellemiségéhez híven, a tanévet istentisztelettel nyitották meg.



  Igét hirdetett Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő, az egyetem elnöke. Máté evangéliumának néhány igeszakasza alapján az igehirdető olyan üzeneteket fogalmazott meg, melyek útravalóul szolgálhatnak az egyetemi hallgatók számára az új tanévben. Rámutatott arra, hogy Krisztus megkísértésének tanulságai megoldást kínálnak az elhatalmasodott gazdasági válság vagy a társadalomban jelen levő igazságtalanságok okozta aggodalmakra. „Nem csak kenyérrel él az ember” – áll az igében, amely az isteni értékekre irányítja figyelmünket. Tőkés László arra bíztatta az egyetemi hallgatókat, hogy emelkedjenek felül a világra jellemző „vulgáris materializmuson”, és ne csak a személyes boldogulás vágya hajtsa őket, hanem az igazság szeretete, és közösségért való tenni akarás. „A legjobb nyugati fizetés sem kárpótolja a családjaink, szeretteink vagy szülőföldünk hiányát” – emlékeztetett az igehirdető, itthon maradásra buzdítva a fiatalokat. Végezetül azt kívánta az elsőéves hallgatóknak, hogy az egyetemen töltött idő ne csak az információ-szerzésről szóljon, hanem legyen felkészülés erdélyi magyar közösségünk elkötelezett szolgálatára.
   Az istentisztelet után a meghívott vendégeket Ráksi Lajos egyetemi lelkész köszöntötte. Az ünnepi köszöntések sorát Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke nyitotta meg. „Hiszem azt, hogy bármilyen nehéz is legyen a sorsunk, van kiút, ha az Úr szeretetét kamatoztatjuk önmagunkban” – hangsúlyozta az egyházfő.
 János-Szatmári Szabolcs rektor beszédében az idei beiskolázási adatokat ismertette a hallgatósággal. Bár az idei gyenge érettségi eredmények miatt éles volt az egyetemek közötti verseny, a Partiumi Keresztény Egyetemre beiratkozók száma nem csökkent. Összesen 420 új hallgató kezdte meg a tanévet a partiumi felsőoktatási intézmény falain belül.
Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja ünnepi beszédében elismeréssel szólt azokról az eredményekről, amelyeket huszonkét év alatt sikerült az egyetemnek megvalósítania. Mint mondotta, az intézetvezetők jó munkát végeztek, így minden adott ahhoz, hogy az itt tanulók az egyetem elvégzése után boldogulni tudjanak az életben. A főkonzul a Kárpát-medencei egységes magyar felsőoktatás kiépítésének fontosságáról is szólt. Ehhez a gondolathoz kapcsolódott Borsodi Csaba, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem oktatási és tanulmányi ügyekért felelős rektorhelyettese. Szerinte az egységes magyar felsőoktatás felelőssége, hogy kiművelje azokat az értelmiségi fiatalokat, akik az egyetem végeztével a nemzet szolgálatába állanak.
    Az ünnepi tanévnyitó, a hagyományoknak megfelelően, az elsőéves hallgatók fogadalomtételével és a történelmi egyházak képviselőinek áldáskérésével zárult.
Nagyvárad, 2012. szeptember 28. 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010