2018. május 8. kedd
Send this article Print this article

Megalakult az új Országgyűlés

2018. május 8-én délelőtt letették esküjüket az országgyűlési képviselők, ezzel megalakult az új magyar parlament. A képviselők a történelmi zászlók előtt tettek esküt a budapesti Országházban.



Ezt megelőzően az Országgyűlés korelnökéből – aki a legidősebb képviselő – és a korjegyzőkből – vagyis a legfiatalabb képviselőkből – álló testület jelentést tett a mandátumvizsgálat eredményéről, amely mindenki megbízólevelét szabályszerűnek találta. Ezután a parlament igazolta a képviselők és a nemzetiségi szószólók mandátumát.
A magyar törvényhozásnak ezúttal is 199 képviselő a tagja, a Ház munkájában további 12 szószóló vesz részt. A korelnök bejelentette a kormány megbízatásának megszűnését. Innentől – az alaptörvény értelmében – a kabinet ügyvezető kormányként gyakorolja hatáskörét, nemzetközi szerződés kötelező hatályát nem ismerheti el, rendeletet csak törvény felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.
Áder János köztársasági elnök a képviselők eskütétele után mondott beszédében bejelentette: a leköszönő kormányfőt, Orbán Viktort, a Fidesz elnökét kérte fel ismét az új kormány megalakítására, egyben javasolta, hogy az Országgyűlés őt válassza meg miniszterelnöknek. Az államfő beszéde végén a következő négy évre ugyanazt az idézetet adta útravalóul a képviselőknek, amit 2014-ben: „A haza minden előtt.”
A mai ülésen a pártok megalakították a képviselőcsoportjukat is. E szerint a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség 117 fős frakcióját Kocsis Máté, a Jobbik Magyarországért Mozgalom 26 fős képviselőcsoportját Gyöngyösi Márton, a Kereszténydemokrata Néppárt DNP 16 fős frakcióját Harrach Péter, a Magyar Szocialista Párt 15 fős frakcióját Tóth Bertalan, a Demokratikus Koalíció 9 fős képviselőcsoportját Gyurcsány Ferenc, a Lehet Más a Politika 9 fős frakcióját Szél Bernadett, a Párbeszéd Magyarországért 5 fős frakcióját pedig Szabó Tímea vezeti. Az Országgyűlés elnökévé újraválasztották Kövér Lászlót, aki le is tette az esküt.
Az eseményen meghívottként részt vett Tőkés László európai parlamenti képviselő (Fidesz–KDNP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010