2013. július 2. kedd
Send this article Print this article

Meg kell akadályozni a területrendezési tervek megvalósítását

Tudatában annak, hogy történelmi régióink felszámolása területi autonómia-terveinket is eleve keresztülhúzza, az Európai Unió figyelmét is föl kell hívnunk a posztkommunista Románia eurokonformnak álcázott regionalizációs, illetve asszimilációs politikájára, hathatós támogatását kérve ezeknek, a létünkben veszélyeztető területrendezési terveknek a megakadályozásához.



N Y I L A T K O Z A T
 
   Múlt héten az egykori szervezőkkel együtt emlékeztünk meg Budapesten a 25 évvel ezelőttiErdélyi tüntetésről (1988).
   Szintén kerek évfordulóhoz érkezett a rossz emlékű Neptuni találkozó. 1993 júniusában azRMDSZ három magas rangú vezető képviselője saját szakállára, szövetségi felhatalmazás nélkül tárgyalt és kötött titkos paktumot a Fekete-tenger-parti Neptun-fürdőn az akkori Iliescu-rezsimmegbízottaival.        Az elvtelen egyezkedést utóbb maga az RMDSZ is „politikai hibának” minősítette és elítélte.
  A két évforduló egymással ellentétes előjellel nyer időszerűséget a jelenleg zajló románrégióátalakítási politika összefüggésében. A pozitív és a negatív példa erejével azt hirdetik, hogy nemzeti ügyeink védelmében és érdekében megalkuvás nélkül ki kell állanunk – neptuni kisiklások nélkül, s amennyiben szükséges, a teljes körű magyar összefogás budapesti magaslatára emelkedve.
Az 1968-as megyésítésre, valamint az 1988-ban meghirdetett falurombolási tervreemlékeztető regionális közigazgatási átszervezés mindenesetre azon ügyek közé tartozik, melyek teljesnemzeti konszenzust érdemelnek és igényelnek. Ennek megfelelően, valamennyi erdélyi párt és szervezet egyetért abban, hogy szükség esetén az utcára is ki kell vonulni, és még inkább, mint a szimbolikus jelentőségű székely zászló esetében, demokratikus tüntetéseket kell szerveznünk Erdély-szerte és az egész Kárpát-medencében. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács erre vonatkozó tervei előkészületben vannak, a Székely Nemzeti Tanács is bejelentette ellenállását, nem utolsósorban pedig az RMDSZ is szándékát jelentette be arra nézve, hogy szeptemberben tömegmegmozdulást szervezzen a régiósítás ügyében.
 Ezen túlmenően, politikai erőfeszítéseink és megmozdulásaink nemzetköziesítése is föltétlenül szükségesnek mutatkozik. Ország-világ figyelmét föl kell hívnunk azokra a kolonizációs törekvésekre, melyek a trianoni impériumváltozás óta a magyar vidékek és települések, jelesül pedig a tömbmagyarSzékelyföld és Partium feldarabolására, átszervezésére és beolvasztására irányulnak. Reá kell mutatnunk – egyebek mellett – arra, hogy a nemzetközi előírások, nevezetesen is a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája értelmében az egyes régiók etnikai összetételének a mesterséges megváltoztatása nem megengedett.
Az Európai Népcsoportok Föderális Uniójának (FUEN) legutóbbi kongresszusa is kiváló alkalom lehetett volna a romániai régióátalakítások ügyének internacionalizálására.
   Tudatában annak, hogy történelmi régióink felszámolása területi autonómia-terveinket is eleve keresztülhúzza, az Európai Unió figyelmét is föl kell hívnunk a posztkommunista Románia eurokonformnak álcázott regionalizációs, illetve asszimilációs politikájára, hathatós támogatását kérve ezeknek, a létünkben veszélyeztető területrendezési terveknek a megakadályozásához.
 
Strasbourg, 2013. július 2.
 
                                                                                              Tőkés László
                                                                                          európai képviselő
                                                                                           az EMNT elnöke

Mellékeljük Tőkés László tegnapi felszólalását az Európai Parlament plénumán, Románia regionális átalakítása tárgyában.
 
F e l s z ó l a l á s
 
Románia regionális átalakítása tárgyában
 
   Romániában Victor Ponta szocialista-liberális kormánya nyolc olyan közigazgatási nagyrégiót kíván létrehozni, melyek a hagyományos történelmi régiókat teljességgel figyelmen kívül hagyván, nyilvánvaló módon az erdélyi magyar vidékek román többségű térségekbe való beolvasztását célozzák.
   Az 1968-as megyei átalakítások idején ezt még a soviniszta Ceauşescu sem merte megtenni velünk, 1989-ben pedig éppen az ország erőszakos területrendezési tervébe bukott bele a kommunista diktátor.
 Mi, erdélyi magyarok, nem akarunk a kipusztuló romániai németek és zsidók sorsára jutni!
  Az Európai Unió nem nézheti tétlenül a posztkommunista Románia eurokonformnak álcázott regionalizációs, illetve asszimilációs politikáját.
 
Strasbourg, 2013. július 1.
 
                                                                                  Tőkés László
                                                                                  EP-képviselő
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010