2019. március 3. vasárnap
Send this article Print this article

Marosvásárhelyen ülésezett az EMNT Választmánya

A marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban ülésezett március 1-jén az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Választmánya.



 A szervezet elnöksége, valamint a megjelent területei vezetők áttekintették és kielemezték az elmúlt időszak tevékenységét és főbb közéleti eseményeit, valamint meghatározták az EMNT következő időszakra vonatkozó prioritásait.
Tőkés László EMNT-elnök, európai parlamenti képviselő köszöntője és beszámolója után Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke ismertette a legutóbbi választmányi ülés óta eltelt időszak főbb megvalósításait. Emlékeztetett: az október 12-én Kolozsváron megszervezett román–magyar konferencián közös nyilatkozatot írtak alá az esemény résztvevői, melyhez bárki csatlakozhat online is, erre a linkre kattintva: https://www.peticiok.com/kozos_romanmagyar_centenariumi_nyilatkozat?fbclid=IwAR3hWFfqSQ5LSotPo-SE8GcwgWw11JfAnTsYQau8S9YxfACoGRf16Rugn1M
Az EMNT Választmánya behatóan foglalkozott az idei év két kiemelt évfordulójával: a temesvári forradalmi események kirobbanásának 30 éves jubileumával, melyre a szervezet az egész évet átölelő programsorozattal készül, s ugyanígy kiemelt helyen kezelik az idén 30. kiadásához érkező Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén Tusványos, megszervezését is, melyben az EMNT továbbra is kiemelt partnerként vesz részt. Sándor Krisztina elmondta: igyekeznek jól meghatározható területekre és programcsomagokra fókuszálva dolgozni, valamint e két nagy évfordulós esemény mellett a székelyföldi kereskedelmi kétnyelvűség erősítésére és egy rendkívüli oktatási konferencia megszervezésére is külön figyelmet fordítanak majd. Az EMNT Választmánya felkérte az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőit arra, hogy tűzzék a párt március 23-án Nagyváradon megszervezésre kerülő kongresszusának napirendjére a személyi elvű autonómiatervezet benyújtására vonatkozó határozatot.
A korábbi évekhez hasonlóan, az EMNT – a Néppárttal közösen – idén is buszokat indít Székelyföld és Erdély több városából a március 10-én (vasárnap) Marosvásárhelyen megszervezésre kerülő Székely Szabadság Napjára. Az érdeklődők jelentkezhetnek telefonon vagy személyesen is az EMNT demokráciaközpontjaiban, a szervezők pedig mindenkit arra biztatnak, hogy vegyenek részt minél többen az autonómiatörekvések szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró tömegrendezvényen – közölte a tanács sajtóirodája.
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010