2018. július 5. csütörtök
Send this article Print this article

Magyar politikai foglyok Romániában!

Az Európai Parlament ma délelőtti strasbourgi plenáris ülésén Tőkés László néppárti képviselő napirend előtti felszólásban készült felhívni az európai törvényhozás, az unióbeli közösségek és a nemzetközi nyilvánosság figyelmét arra a döbbenetes, égbekiáltó tényre, hogy egy képtelen és alaptalan terrorvád nyomán Romániában súlyos börtönbüntetésre ítéltek magyar fiatalokat.



 Noha korábban gyakorlatilag felmentették Beke István Attilát és Szőcs Zoltánt az ellenük felhozott, koncepciózus vádak alól, most mégis fejenként öt évnyi börtönbüntetésre ítélte őket a román legfelsőbb bíróság, aminek letöltését már meg is kellett kezdeniük. A bukaresti döntés hatalmas felháborodást keltett a romániai magyar nemzeti közösség soraiban, amelynek tagjai szinte egyöntetűen úgy érzékelik, hogy a nemzetállami hatóságok mostani lépése nem más, mint nyers és brutális erődemonstráció, s mint ilyen a teljes erdélyi magyar közösség ellen irányul.
Tőkés Lászlónak végül nem nyílott alkalma az EP plénumán való felszólalásra, ezért mondanivalóját levélben juttatta el képviselőtársaihoz, valamint a törvényhozás elnökéhez, Antonio Tajanihoz. Lásd alább.
 
 
Napirend előtti felszólalás
 
 
A kommunista diktatúra bukása után huszonnyolc évvel Romániában tovább él a magyarellenes nacionalizmus.
Ceaușescu diktátor uralmának idejét idézve, terrorizmus hamis vádjával börtönbe vetettek két székely magyar fiatalembert.
Kérem az Elnök urat és a Tisztelt Házat, hogy járjanak közben Beke István Attila és Szőcs Zoltán politikai foglyok kiszabadítása érdekében!
 
Strasbourg, 2018. július 5.
Tőkés László
EP-képviselő 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010