2018. február 7. szerda
Send this article Print this article

Közös európai érdek a nyugat-balkáni országok integrálása

Az Európai Parlament február 6-i délutáni plenáris ülésén Federica Mogherini külügyi és biztonságpolitikai főképviselő, az Európai Bizottság alelnöke és Johannes Hahn bővítési biztos ismertették az Európai Unió nyugat-balkáni bővítési stratégiáját.



A Bizottság erre vonatkozó határozatának elfogadását mindketten kivételes jelentőségű eseménynek ítélték. Európa jövője nem képzelhető el a nyugat-balkáni országok nélkül – mondotta Mogherini főképviselő. Ezen országoknak nincs más alternatívájuk – hangsúlyozta az illetékes biztos.
A felszólalók többsége szintén jelentős fejleményként értékelte az új stratégia elfogadását. Hozzászólásában Tőkés László képviselő annak a reményének adott kifejezést, hogy ezáltal „az elfáradt és elakadt integrációs folyamat új lendületet kap”. Az új bolgár elnökség, valamint Magyarország, Románia és a visegrádi négyek támogatása ugyanezt segíti elő – mondotta.
Erdélyi képviselőnk konkrét lépéseket és eredményeket tart szükségeseknek ahhoz, hogy a stratégiai célkitűzések ne maradjanak papíron. Néhány fontos elvárást felsorolva a koszovói kérdés rendezését sürgette, amely hosszú ideje a legfőbb akadályát képezi Szerbia csatlakozásának. Az érdekelt országok egymás közötti határvitáinak rendezése általában véve is elengedhetetlen előfeltétele a bővítésnek – ezt az integrációért felelős európai biztos is hangoztatta.
Arra való tekintettel, hogy a szomszédos balkáni országok Magyarország oldalán meghatározó szerepet játszottak a balkáni migrációs útvonal lezárásában, ezzel együtt pedig az EU külső, illetve schengeni határainak védelmében, közös európai érdek ezek integrálása – zárta hozzászólását európai képviselőnk.

(Tőkés László hozzászólása a Dokumentumok rovatban található.)


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010