2013. július 2. kedd
Send this article Print this article

Közlemény az európai polgári kezdeményezés tárgyában

Szombaton, 2013. június 29-én, Nagyváradon közösen ülésezett az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöksége. A találkozón kiemelt napirendi pontként szerepelt az európai polgári kezdeményezés kérdése.



   Az EMNT és a Néppárt együttes országos elnökségi ülésének résztvevői meghallgatták Szilágyi Zsolt megbízott alelnök előterjesztését, és megelégedéssel nyugtázták, hogy a két szervezet munkájának eredményeként közös tervezetüket idén március 22-én, elsőként sikerült benyújtani jogi elővéleményezés céljából. Bár az Európai Bizottság jogi szolgálata, úgy tűnik, nem támogatja a kisebbségvédelem törvényi garanciájának uniós megalkotását, negatív véleményezésük értékes jogi szakvélemény.
   Az Erdélyi Magyar Néppárt küldöttsége részt vett az Európai Népcsoportok Föderatív Uniójának (FUEN), június 19–22. között Brixenben megrendezett kongresszusán, ahol bejelentették, hogy a FUEN is elindítja saját kezdeményezését. Bár kezdeményezésük szövegét és jogi indoklását nem hozták nyilvánosságra, a Néppárt két jelen lévő alelnöke,Király Melinda és Szilágyi Zsolt, az európai kisebbségi szolidaritás jegyében elvi támogatásáról biztosította a FUEN-t, és átnyújtották vezetőiknek az Európai Bizottság jogi szolgálatától saját kezdeményezésükre kapott véleményezést.
   Alelnökeink üdvözölték, hogy a Székely Nemzeti Tanács is benyújtotta saját európai polgári kezdeményezés-tervezetét; az Európai Bizottság jogi szolgálatának véleményét körülbelül két hónap múlva fogják közölni.
A tavaly júniusban Budapesten megtartott Kárpát-medencei Magyar Autonómia-Tanács döntésének értelmében, az Erdélyi Magyar Néppárt támogatni fog minden olyan kezdeményezést, amely átjut a jogi regisztráció szűrőjén, és az európai őshonos közösségek jogainak törvényi biztosítását szolgálja.
Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010