2012. április 2. hétfő
Send this article Print this article

Könyvbemutató és plakátkiállítás Tőkés László hatvanadik születésnapján

A Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) és Tőkés László európai parlamenti képviselő Központi Irodája szervezésében, 2012. április elsején kulturális délutánra került sor a Királyhágómelléki Református Egyházkerület dísztermében. A rendezvény keretében felköszöntötték a hatvanadik életévét betöltő Tőkés Lászlót.



  Az egybegyűlteket a kulturális délután házigazdájaként Mostis Gergő, a PMMC igazgatója köszöntötte. A délután első felében G. Mátyus Melinda református lelkipásztor Színről színre. A temesvári református egyházközség forradalma 1989-ben című könyvét mutatták be. 
   A kötet méltatója, Mészáros Ildikó temesvári irodalomtanár „az igazak könyvének” nevezte a művet, mely a hit erejéről, becsületről, szolidaritásról, emberségről, a gondolkodás szabadságáról szól. Különböző lelkészi jelentéseket, jegyzőkönyveket, személyes visszaemlékezéseket, leveleket, interjú-részleteket segítségül híva, a kötet azt a folyamatot mutatja be, hogy miként jutott el a temesvári református gyülekezet – ez a többszörösen is kisebbségben lévő közösség – a forradalom csodájához.    Az igazi tanúságtevők elbeszéléséből tudhatjuk meg, hogy 1986–1989 között, Tőkés László lelkipásztori szolgálata és ellenállása idején mi történt a Bánság fővárosának református gyülekezetében, és mindez miképpen vezetett a Ceauşescu-rezsim elleni felkelés kirobbanásához.        Mészáros Ildikó kifejtette: műfaját tekintve a kötet posztmodern példázatnak nevezhető. A sajátos szövegtest, ami a szövegek sokféleségéből és töredezettségéből, illetve az elbeszélt történetek képszerűségéből fakad, posztmodern jegyeket kölcsönöz a műnek. „A felemelt fejű ember példázatát” hordozza a kötet, mutatott rá a méltató, majd hozzáfűzte: a temesvári református gyülekezet tagjai számára a fiatal lelkipásztor hite, igazságszeretete, becsületessége, valamint a többnyire ószövetségi igéken alapuló, a diktatúrát burkolt módon bíráló igehirdetései vezették a felemelkedés útjára. A méltatást azzal a gondolattal zárta Mészáros Ildikó: nem mindegy, hogy miként viszonyulunk ehhez a példázathoz. „Huszonkét év távlatából is elmondhatjuk, hogy az a bátorság, erkölcsi magatartás, hit, amit a temesvári hősök példáznak, kötelez bennünket. Ezt a példázatot nem véletlenül kaptuk, nekünk szól, magyaroknak, szórványban élőknek és azt az üzenetet közvetíti, hogy Isten kegyelméből minden nehézségen felül lehet emelkedni” – hangzott el. 
   H. Szabó Gyula, a kötetet megjelentető Kriterion Könyvkiadó igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy G. Mátyus Melinda könyve igazolja: huszonkét év után is lehet az 1989-es temesvári népfelkelésről, illetve annak előzményeiről újat mondani. Az igazgató a mű hitelességét, jelen-idejűségét, gazdag képanyagát emelte ki. 
G. Mátyus Melinda személyes hangvételű felszólalásában a 89-es temesvári népfelkelés kirobbanásának napját idézte. Mint mondotta, rádión keresztül értesült a Ceauşescu-rezsim megdöntését célzó eseményekről, melyek jelentőségét fiatal felnőttként is átérezte. Megtiszteltetésnek vette, amikor néhány évvel később a sors úgy hozta, hogy ahhoz a temesvári gyülekezethez került, ahonnan a forradalom elindult. Ugyanakkor megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a kommunizmus bukása után is tovább éltek a „reflexek”, ami miatt a félelem újra beköltözött a gyülekezet életébe. A szerző arról is szólt, hogy bár a temesvári népfelkelés közelmúltunk legfontosabb története, mégis a visszahúzó posztkommunista erők viszonylagossá tették azt. Arra kell törekedni, hogy 1989 Szabadító Karácsonya erdélyi társadalmunk közkincsévé váljon. „Meglehet, hogy az Úristen azért rendelt engem Temesvárra, hogy ezt a könyvet megírjam” – zárta szavait a lelkésznő.   
    A kulturális délután folytatásaként Demeter Szilárd, a Tőkés László Központi Irodájának vezetője vette át a szót, aki munkatársának, Mohácsi László Árpád képzőművésznek az előcsarnokban megtekinthető Unió Erdéllyel 2007-2012 című plakátkiállítását méltatta. A plakát egy olyan műfaj, amely nem önmagáról beszél, hanem egy meghívást közvetít, egy adott rendezvény üzenetét erősít fel, mondotta a méltató. Hozzátette: Mohácsi László Árpád művészként áll hozzá ehhez a műfajhoz, vizuális elemként tekint a betűkre is. Demeter Szilárd a munkatársával való közös munka élményét felidézve kitért néhány emlékezetesebb történetre, ugyanakkor rámutatott a plakátokon megjelenő és Tőkés László brüsszeli tevékenységét bemutató témakörök sokrétűségére is.
   Ezt követően a jelenlévők a nagyszalontai köszöntő eléneklésével köszöntötték a hatvanadik életévét betöltő Tőkés Lászlót. Az ünnepelt később úgy fogalmazott: a legszebb ajándék számára G. Mátyus Melinda most bemutatott könyve, illetve az, hogy ez a plakátkiállítás létrejöhetett. 
Nagyvárad, 2012. április 2.
 
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010