2011. szeptember 25. vasárnap
Send this article Print this article

Kolcsár Sándorra emlékezett Tőkés László

A júniusban elhunyt Kolcsár Sándor unitárius esperesről emlékezett meg az Európai Parlament alelnöke, az EMNT elnöke, Tőkés László. Megkoszorúzták az esperes szabédi sírját is.

A szabédi unitárius templom


   Lelki kötelezettségének tett eleget Tőkés László szeptember 23-án délután Szabédon a Kolcsár Sándor volt unitárius esperes sírjánál való megemlékezéssel. Jelen volt Kolcsár Sándor özvegye, lánya és unokája, a helyi unitárius gyülekezet lelkipásztora, Nagy László unitárius főjegyző, Kecskés Csaba unitárius esperes, Marosvásárhely volt polgármestere, Fodor Imre, az EMNT megyei szervezetének képviselői, valamint helybeli érdeklődők.
    A sírnál Kecskés Csaba mondott megemlékező beszédet, majd Tőkés László szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte az egyház - város - egyetem szoros összefonódását, ami Szabédon mutatkozik meg. Felidézte az 1990-es évek elejét, amikor az egyház vállalta és végezte a magyar közösség megszervezését, ebben kiemelt szerepet vállalt Kolcsár Sándor unitárius esperes, valamint Fülöp G. Dénes református lelkész. "Azokban az időkben volt úgy, hogy katonák jelenlétében állták körül az Úr asztalát. Az itteniek kitartása miatt mindig lelkileg feltöltődve távoztam Marosvásárhelyről"- mondta Tőkés László. Az EMNT elnöke felidézte azokat az időket, amikor Fodor Imre volt a polgármester és Kolcsár Sándor esperes az RMDSZ elnök, amikor Marosvásárhelynek hangos szava volt, amikor az RMDSZ még az egyházzal együtt, közösen viselte gondját a városnak. Kolcsár Sándor sírjánál Tőkés László megemlékezett arról a lelkületről, amely az elhunyt esperes személyében meghatározta az RMDSZ-t, és amitől ma nagyon távol vagyunk. Tőkés a Biblia szavával bátorított és mutatott rá a gyülekezet, a közösség melletti kitartás fontosságára. Szintén Szabédhoz kötődik Szabédi László, a Bolyai Egyetem beolvasztásának mártírja, emlékeztetett az EP alelnöke, majd a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetére utalva hozzáfűzte, hogy veszélyben van a magyarnyelvű orvosképzés Marosvásárhelyen. Egyetemeink bizonytalanságát jelzi ugyanakkor a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem politikailag szándékosan késleltetett akkreditációja is.
   A megemlékezés végén a Te benned bíztunk című zsoltár hangzott el, majd Tőkés László megáldotta a jelenlevőket.
 
 
2011. szeptember 25.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010