2013. március 12. kedd
Send this article Print this article

Az elemi kisebbségi jogoktól még igen hosszú út vezet az autonómiáig...

Tőkés László európai képviselő a tegnapi plenáris ülésen azt javasolta, hogy az idegengyűlölet, a cigányellenesség és az antiszemitizmus sorába a hagyományos etnikai kisebbségeket sújtó diszkriminációt is vegyék be. Ennek kapcsán külön is kitért a Romániában felerősödött magyarellenességre, mely – a maga nemében – csak az előbb felsoroltakhoz hasonlítható.

A szocialista EP-képviselők újabb támadást intéztek Magyarország ellen


Idén februárban Renate Weber romániai képviselőnő és liberális EP-képviselők egy csoportja szóbeli választ igénylő kérdést intézett az Európai Bizottsághoz. A rasszizmus, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus, az iszlámellenesség, a homofóbia és a cigányellenesség elleni küzdelem tárgyában – az Európai Unióban. Az eljárási szabályzat előírásainak megfelelően (115. cikk) a kérdés tárgyában kiadott EU-tanácsi és -bizottsági állásfoglalások parlamenti plenáris vitájára ma délelőtt került sor, Viviane Reding igazságügyi biztos részvételével. Az EP állásfoglalási indítványáról holnap délelőtt fog szavazni a strasbourgi plenáris.
   A parlamenti kérdés megfogalmazói kezdeményezésüket azzal indokolták, hogy az EU területén továbbra is fajgyűlölő, xenofób, antiszemita, iszlámellenes, homofób és cigányellenes diszkriminációnak és cselekedeteknek lehetünk tanúi, ráadásul pedig néhány uniós tagállamban olyan szélsőséges pártok rendelkeznek képviselettel, melyek gyűlöletet és intoleranciát hirdető beszédeket mondanak és programokat terjesztenek. Az európai értékeket veszélyeztető jelenség felerősödése láttán az aláíró képviselők a jelzett területeken érvényesülő hátrányos megkülönböztetés, a gyűlöletbeszéd és a hasonló negatív megnyilatkozások elleni küzdelem erősítését szorgalmazták az EU intézményei részéről.
 A tegnapi plenáris vita rendjén a felszólalók határozott támogatásukról biztosították a néppárti, a szocialista és a liberális frakciók nevében benyújtott – közös – határozati állásfoglalást. Az eredeti indítványban felsoroltak mellett egyes képviselők külön is kitértek a keresztényellenesség és a szegényellenesség terjedésére, vagy az idegenellenesség olyan sajátos formáira, mint a futballhulliganizmus vagy a román és a bolgár munkavállalók ellen irányuló, nagy-britanniai hangulatkeltés.
  Néhány magyar szocialista képviselő ez esetben sem mulasztotta el az alkalmat arra, hogy – a hétfői alkotmánymódosítás kapcsán – ne intézzen újabb éles támadást a saját hazájában fennálló állítólagos viszonyok (cigány- és szegényellenesség stb.), illetve a magyar kormány ellen.
   Gál Kinga fideszes képviselőnő – ezzel szemben – azt hangsúlyozta, hogy az Orbán Viktor vezette kormány határozottan fellép a gyűlöletbeszéd és a hátrányos megkülönböztetés minden formája ellen. Külön is felhívta a figyelmet ugyanakkor az őshonos nemzeti kisebbségek védelmére, ennek részeként pedig a romániai és szlovákiai magyarok hátrányos helyzetére.
  Tőkés László európai képviselő hozzászólásában azt javasolta, hogy az idegengyűlölet, a cigányellenesség és az antiszemitizmus sorába a hagyományos etnikai kisebbségeket sújtó diszkriminációt is vegyék be. Ennek kapcsán külön is kitért a Romániában felerősödött magyarellenességre, mely – a maga nemében – csak az előbb felsoroltakhoz hasonlítható.

   Erdélyi képviselőnk egyúttal a március 10-i, marosvásárhelyi autonómia-tüntetésről is hírt adott, a kisebbségi magyarság közösségi önrendelkezésében jelölve meg az állampolitikai szinten is megnyilvánuló, soviniszta magyarellenesség leghatékonyabb ellenszerét.
  Amint az ismeretes, Victor Ponta miniszterelnök – politikai árukapcsolással – a magyarországi Jobbik tüntetésével mosta össze az erdélyi autonómia-tüntetést, „szélsőségesnek” és „konfrontatívnak” minősítve békés és demokratikus tömegrendezvényünket.
  Apropo: magyarellenesség! Ma délben a pártpolitikai célzatú magyarellenesség kirívó példájával szolgáltak az EP baloldali-liberális frakciói, melyeknek vezető képviselői napirend előtti felszólalásaikban intéztek durva támadást a magyar kormány és az Országgyűlés ellen, a tegnapi alkotmánymódosítás miatt.
   Végül, az előbbiekben bemutatott határozati állásfoglalás vonatkozásában, sajnálattal kell megállapítani, hogy Gál Kinga és Tőkés László képviselőknek – saját, néppárti frakciójuk támogatása hiányában (!) – nem sikerült elfogadtatniuk az őshonos nemzeti kisebbségek védelmére vonatkozó szövegmódosító indítványaikat. Ebből is kitűnik, hogy az „egyesült Európában” az elemi kisebbségi jogoktól még igen hosszú út vezet: az autonómiáig…
 
Nagyvárad, 2013. március 13.
 
                                                                                      Tőkés László
                                                                                       EP-képviselő
                                                                                       Sajtóirodája
 
H O Z Z Á S Z Ó L Á S
 
   Üdvözlöm és támogatom Renate Weber és képviselőtársai indítványát.
Ugyanakkor javasolom, hogy az idegengyűlölet elleni harc kiegészítéseképpen a hagyományos etnikai kisebbségeket sújtó diszkrimináció ellen is fokozzuk küzdelmünket.
   Romániában és több más, környező országban oly méreteket öltött a magyarellenesség (anti-Hungarianism), hogy azt már-már az antiszemitizmushoz (anti-Semitism) és a cigányellenességhez (anti-Gypsyism) hasonlíthatjuk.
   Március 10-én, az 1990-es magyarellenes pogromról elhíresült Marosvásárhelyen (Tirgu-Mures) tartott több tíz ezres tüntetést Székelyföld és az erdélyi magyarok autonómiája mellett. Meggyőződésünk, hogy romániai magyarságunk demokratikus joga a közösségi önrendelkezés – hatékony intézményes védelemképpen az etnikai diszkrimináció és a kisebbségi elnyomás ellenében.
   Kérem a Parlamentet, hogy ne csak a harmadik országokban, hanem az Unión belül is keljen védelmére a létükben veszélyeztetett nemzeti kisebbségeknek!
 
Strasbourg, 2013. március 12.
                                                                                  Tőkés László
                                                                                  EP-képviselő
                                        az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke
 

 



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010