2009. február 11. szerda
Send this article Print this article

„Kiáltok Hozzád az erőszak miatt…”

„Kiáltok Hozzád az erőszak miatt…”
(Habakuk 1,2)

A nemzetközi hírű román kézilabda-játékos, Marian Cozma brutális meggyilkolásának híre mind a magyarországi, mind a romániai közvéleményt megrázta. A segítségére siető horvát és szerb csapattársak életveszélyes bántalmazása Kárpát-medencei közüggyé emelte a tragikus veszprémi esetet, mely egyben a felszín alatt parázsló cigánykérdést is a felszínre vetette.





Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő levél útján fejezte ki őszinte részvétét a román sportoló gyászoló családjának. A méltán megbecsült játékos személye a sport szeretet- és közösségformáló erejét testesítette meg románok és magyarok között. Lesújtó, hogy a sportszerű küzdelem bajnoka, az örökké vidám Marian a Magyarországon – és térségünkben – egyre inkább elhatalmasodó erőszak vétlen áldozatává lett.

A veszprémi eset nem előzmény nélkül való. Tavaly európai képviselőnk a kaposvári diákgyilkosság kapcsán emelte fel szavát az utcai és iskolai erőszak ellen, mely az erkölcsi válságba süllyedő magyar társadalmon eluralkodott, s mely a közrend és a közbiztonság teljes szétzüllésével fenyeget. A móri mészárlás, a hírhedt olaszliszkai tanárgyilkosság és a kiskunlacházai diáklány megölése ugyanebbe a sorba és jelenségkörbe illeszkednek.

Tőkés László ezúttal is a – nemzetközi terrorizmussal rokon – hétköznapi terror elleni felhívással fordul a közvéleményhez, a szeretet kultúráját állítva szembe a pusztítás embertelenségével:
„Kiáltok Hozzád az erőszak miatt” – a prófétai imádság erejével, a cselekvő összefogásban kell a vigasztalást és a kiutat keresnünk! Az isteni irgalom és a krisztusi szeretet, a keresztény szolidaritás és az európai tolerancia szellemében vessünk végre gátat a gyűlölet, az indulat és az erőszak mértéktelen elharapózásának és további térhódításának – ez hitünk és egyházaink istenes üzenete a „félelmes szívűekhez”, minden jóakaratú emberhez.

Nagyvárad, 2009. február 11.



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010