2019. december 3. kedd
Send this article Print this article

Jótékonysági gálaestet szervezett a NAC és az MPE Nagyváradon

A Nagyváradi AC utánpótlás-nevelő labdarúgó-egyesület és a Magyar Polgári Egyesület jótékonysági gálaestet szervezett november végén a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. A NAC Labdarúgó Egyesület, amelyet 2018 elején alapítottak lelkes nagyváradi magyar szülők, a névválasztással és zöld-fehér színeivel is felelevenítette az 1910-ben alakult Nagyváradi Atlétikai Club szellemiségét. Az egykori NAC a nagyváradi labdarúgás legsikeresebb csapata volt. Példa nélküli, hogy az 1943–44-es idényben második vidéki csapatként (az UTE után, tudniillik Újpest akkor még nem volt a főváros része) megnyerték a magyar bajnokságot, majd a határmódosítás után, az 1948–49-es idényben a román bajnokságot is. 1956-ban, szintén jelentős sporteredményt elérve, megnyerték a román kupát is.
            Erre a dicső focimúltra alapoztak, amikor úgy döntöttek, hogy újraélesztik a NAC szellemiségét és nevét Nagyváradon, egyrészt azért, hogy kifejezzék tiszteletüket a nagy elődök iránt, másrészt azért, hogy példaképeket adjanak a mai nagyváradi fociszerető ifjúságnak. (Itt kell megjegyezni, hogy a bihari magyar sajtóban rendszeresen szerepel a negyedosztályú NAC futballcsapat, de ez egy 2016-ban CAO, azaz Clubul Atletic Oradea néven alapított román klub, amelynek a színein kívül nem sok köze van a legendás magyar NAC-hoz.)
            A NAC két évvel ezelőtti megalakulásakor alig volt tíz gyermek a csapatban, most mintegy hetven gyermek jár edzeni és focizni a klubhoz. 2018 nyarán sikerült a Csíkszeredai Futball Klub székelyföldi akadémiájához csatlakozniuk, így a NAC jelenleg a Csíkszeredai Labdarúgó Akadémia alközpontjaként működik.
            A NAC-hoz bárki csatlakozhat, de az edzők mindenkinek elmondják, hogy náluk az edzések nyelve a magyar. Jelenleg a Várad melletti Hegyközpályiban van bérelt pályájuk. A NAC-ban négy korosztályban (U14, U12, U10, U8) játszanak a gyermekek, akik nem csak edzéseken vagy barátságos mérkőzéseken vesznek részt, de immár három csapattal is jelen vannak a korosztályos megyei labdarúgó bajnokságban.
            A gálaesten Habinyák István, a klub elnöke köszönte meg az edzők, kollégák, a szülők, de leginkább a gyermekek tenni akarását, példamutató hozzáállását a NAC fejlődéséhez. Beszéde után kalotaszegi és széki népdalokat adott elő Kiss Tünde, Szilágyi Ágnes és Márkus Zoltán, akiket a nagyváradi Soroglya zenekar kísért.
            Kozma Mihály, a magyar futsalválogatott volt szövetségi kapitánya, a rendezvény egyik védnöke felelevenítette, hogy szerencsére ez év elején az MLSZ támogatásának köszönhetően a NAC új focimezeket, felszereléseket tudott vásárolni. Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke a NAC megalapításának egyik ötletadója, bejegyzésének egyik előkészítője volt, felszólalásában elmondta, a NAC példa nélküli a mai Romániában, hiszen mindenkor felvállalta és felvállalja, hogy magyar gyermekeket edz magyar szellemiségben, s egy igazi magyar közösséget épít.
            A folytatásban a szervezők három olyan Bihar megyei egykori sportolót tüntettek ki, akik a mai ifjúságnak is példái lehetnek kitartásban, a sport iránti szeretetben: Papp „Csicsó” László egykori futballistát, Jámbor János tanárt, edzőt és Magyari Imre Győzőt, többszörös megyei asztalitenisz-bajnokot. A méltatásokat felolvasta, illetve a kitüntetéseket átadta a NAC két edzője, Opre Csaba és Váradi Attila Gyula.
            A továbbiakban a Magyar Örökség-díjas Kormorán együttes volt énekesnőjének, Tóth Reninek az előadását hallgathatta meg a közönség, dalait szinte végig vele énekelve. Következett Váradi Dalnokok dalárda, amely Márkus Zoltán vezetésével a futballhoz kapcsolódó dalokat adott elő. A csúcspont a Nélküled című szám közös intonálása volt.
            Az időközben egy temesvári román–magyar konferenciáról megérkező Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, az est egyik védnöke is szólt az egybegyűltekhez. Felelevenítette a Partium FC által szervezett egykori sportbálokat és a NAC centenáriumán, 2010-ben szervezett ünnepséget. Mint elmondta, nagy örömmel tekint arra, hogy van folytatás, immár a gyermekekben folytatódik az a munka, amit a nagyobbik fia, Tőkés Máté kezdett el a Partium Keresztény Egyetem futballcsapatának vezetőjeként. A szülők figyelmébe ajánlotta, hogy egy ilyen magyar csapathoz való tartozás a magyar közösséghez való tartozást is jelenti, és a mai világban az egyik legfontosabb, hogy gyökereinket megtaláljuk, identitásunkat felvállaljuk, és magyar jövőt tervezzünk itt, Erdélyben.
            Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke, aki a NAC alelnöki tisztségét is elvállalta, rövid vetítettképes előadásban mutatta be a NAC tevékenységét. Aukciót is tartottak, az MLSZ jóvoltából magyar labdarúgók által aláírt válogatott mezre, a Fradi legendái által aláírt mezre és labdákra, valamint a NAC kis focistái által aláírt labdára lehetett licitálni.
            Az est folytatásában zenés-táncos mulatságra került sor. A begyűlt adományokból új focikapukat és az edzésekhez szükséges felszereléseket vásárolnak majd.
            A gálaest fővédnöke Szabó Tünde sportért felelős államtitkár volt, de a már említettek mellett védnökséget vállalt Gellei Imre, a magyar labdarúgó válogatott volt szövetségi kapitánya, Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda és a Székelyföld Labdarúgó Akadémia elnöke is. Megszervezését a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap is támogatta.
 


hírek

2020. január 17. péntek
Beszéd az új évi fogadáson

2020. január 17. péntek
Kerekasztal-beszélgetés: milyennek látjuk a romániai forradalmat 30 évvel később?

2020. január 12. vasárnap
Trianon és Temesvár évfordulóinak kettősségében tekintve hátra és előre

2020. január 1. szerda
BÚÉK!

2019. december 31. kedd
Románok közt egy európai

2019. december 28. szombat
Harminc év után újra Menyőben

2019. december 26. csütörtök
30 év után újra Menyőben

2019. december 24. kedd
Áldott karácsonyt!

2019. december 23. hétfő
Hálát adva a megtapasztalt szabadításokért

2019. december 20. péntek
Temesvár forradalma Nagyváradon

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása
Tőkés László portré az EuroparlTV-n
Tőkés László I.

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010