2018. május 5. szombat
Send this article Print this article

In memoriam Doina Cornea

Doina Cornea halálhírének hallatán a gyászoló Család és a román nép iránti őszinte együttérzéssel idézem fel a megboldogultnak a kommunista rezsim, a Ceaușescu-diktatúra elleni következetes és halálmegvető küzdelmét.Különleges megtiszteltetésnek tartom, hogy „a Gonosz birodalmával” (the evil empire – R. Reagan) szembeni ellenállásban útjaink találkoztak, majd a románok és magyarok összefogása jegyében a forradalmat követően országunk népét együtt képviselhettük Bukarestben.
1990. január 23-án azonban Doina Cornea távozott a Nemzeti Megmentési Front Tanácsából, mivel rádöbbent, hogy nincs mit keresnie az Iliescu-féle „forradalmárok” között, akiknek legfőbb törekvése a kommunista struktúrák és hatalmi viszonyok, valamint a bukott rezsim embereinek átmentése volt. Ő elsőként vette észre, hogy a temesvári népfölkelés örve alatt a Securitate egy része és a román hadsereg belső hírszerző szolgálatai puccsot hajtottak végre, és elárulták a forradalmat.
Közel húsz évvel a sorsfordító temesvári események után Doina Cornea ezenképpen nyilatkozott az időközben kialakult helyzetről: „Hiszékenységünk és gyávaságunk árát fizetjük ma.” Halála szolgáljon mementó gyanánt a romániai forradalom iránti hűség megőrzésére és az egykor elkezdett demokratikus rendszerváltozás folytatására nézve. Az Ő hitével és bátorságával térjünk vissza az általa járt útra, és haladjunk azon tovább!

Nagyvárad, 2018. május 5.
 
 
Tőkés László
európai parlamenti képviselő
az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke


hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása
Tőkés László portré az EuroparlTV-n
Tőkés László I.

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010