2011. október 12. szerda
Send this article Print this article

Hatszáz lejes bírság gyilkosságra való uszításért

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) 2011. október 11-én döntött a Ştefan cel Mare című hetilap május elsejei számában megjelent, Tőkés László EP-alelnök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke meggyilkolására uszító újságcikk ügyében.

A Ștefan cel Mare hetilap címplapja


A döntés értelmében a cikk szerzője, Florin Nahorniac – aki a lap főszerkesztője és igazgatója is egyben – hatszáz lejes bírságot kell, hogy kifizessen, mely összeggel a román állami költségvetést gyarapítja. Az egyébként nyolctagú bizottságból heten voltak jelen a döntés meghozatalakor, ebből hatan a bírság kiszabása mellett, egy pedig ellene szavazott. Tizenöt napon belül lehet még óvást benyújtani, azt követően a cikkírót kötelezik a bírság kifizetésére. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács kétszer is beidézte Nahorniacot, de az egyszer sem jelent meg. Az első beidézéskor a cikk szerzőjének pontos lakcíme még ismeretlen volt, így csak a második beidézés felelt meg a törvényes eljárásnak. Ekkor Florin Nahorniac egy állásfoglalást juttatott el drótpostán a bizottság tagjaihoz, melyben szélsőséges hangnemben kifogásolta, hogy a testület élén Asztalos Csaba személyében egy magyar nemzetiségű személy áll, aki elfogult lesz az ítélet meghozatalakor. Ugyanakkor állásfoglalásában az is szerepelt, hogy véleménye szerint, mint a hetilap igazgatójának és főszerkesztőjének, jogában áll eldönteni, hogy mit és milyen hangnemben ír a saját újságjába.
   Tőkés László ügyvédje, Kincses Előd szerint sajnálatos, hogy a bírság értéke a minimálisan kiszabható összeg felé tendál, annál is inkább, mivel az újságcikk nemcsak Tőkés Lászlót, mint magánembert diszkriminálja, hanem az egész romániai magyarságot. Éppen ezért a maximális összeget, legalább 4000 lejt kellett volna kiszabni büntetésként. Ugyanakkor az EP-alelnök jogi képviselője arra is felhívja a figyelmet, hogy ez az első eset, amikor Tőkés László jogi védelmet kapott az őt érintő nemtelen támadásokkal szemben.
   Mint ismeretes, az ominózus cikk május elején jelent meg az önmagát nemzeti és politikailag független kiadványként meghatározó Ştefan cel Mare hetilapban és ingyenesen terjesztették a Román Vasúti Társaság járatain. Tőkés László egyik kijelentésére reagálva, Florin Bucovineanul álnév mögé bújva, Nahorniac a következőket írja benne: „Nézd, mit képes ez a hazaáruló, Tőkés László nyilatkozni: A magyarok nem jövevények Erdélyben, hanem elvesztették hazájukat (...) Nem szégyelli magát ez a szerencsétlen »bozgor« [hazátlan]? Hogy képes meggyalázni azt az országot, ahol született, ahol örvendhetett mindazoknak a jogoknak, amelyek minden román állampolgárt megillettek ebben az országban? Ha valami nem tetszik, miért nem mész Magyarországra? Hát nem akad már valaki ebben az országban, aki golyót eresztene ennek a hazaárulónak a fejébe?”
   A cikk olyan alapvető emberi jogokat sért, mint a becsülethez, az emberi méltósághoz büszkeséghez vagy az élethez való jog, a bírság mértéke ezért sem tekinthető arányosnak a  diszkrimináció súlyosságával. Megjegyzésre méltó, hogy az ügyben becsületsértés és gyilkosságra való felbujtás vétsége miatt Tőkés László a bukaresti törvényszék mellett működő ügyészségnél is feljelentést tett, ahonnan azonban egyelőre – május óta – nem érkezett válasz.
2011. október 12.



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010