2019. május 24. péntek
Send this article Print this article

Harmincéves a Rákóczi Szövetség

A Rákóczi Szövetség május 23-án Budapesten, a Szent Margit Gimnázium dísztermében ünnepelte fennállásának 30 éves jubileumát.



Az 1989-ben alakult Rákóczi Szövetség célja a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatása hosszú távú megmaradásáért folytatott küzdelmében, valamint II. Rákóczi Ferenc fejedelem szellemi örökségének népszerűsítése. Az anyagi segítségnyújtás mellett kiemelkedően fontos a Magyarországgal szomszédos országokban kisebbségben élő magyarság oktatásügyének, kultúrájának támogatása, valamint a Kárpát-medencei magyarság összetartozás-tudatának erősítése. A Rákóczi Szövetség központi irodája és Kárpát-medence szerte működő közel 490 helyi szervezete révén gazdag programsorozatot valósít meg minden évben. Szervezetei közül több mint 260 Kárpát-medencei középiskolákban működő ifjúsági szervezet. A Rákóczi Szövetség taglétszáma 2017-ben meghaladta a 24 ezret.
A szervezet 2019. évi rendes közgyűlésén számos kiemelt magyarországi és határon túli személyiség mellett részt vettek a magyar kormány nemzetpolitikájának irányítói közül többen. Jelen volt Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke is. Az ünnepséggel egybekötött közgyűlést Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg, kiemelve: az elmúlt harminc esztendőben a Rákóczi Szövetség a maga társadalmi eszközeivel és minden erejével részt vett abban a küzdelemben, amelyben a hazájukat és nemzetüket szerető magyarok – a rendszerváltoztatást követő húsz év küzdelmei után – 2010-ben demokratikus módon lezárták a posztkommunizmus korszakát Magyarországon, és azzal együtt a nemzeti elidegenítés nem ritkán állami szintre emelt politikájának is véget vetettek. Szerinte az elmúlt harminc év közösen folytatott nemzeti szabadságharc volt a javából, amelyben a Rákóczi Szövetség a dolgos hétköznapokon és a lélekerősítő ünnepeken, nehéz időkben és jó időkben rendületlenül teljesítette vállalt szolgálatát.
A civil szervezet vezetői a 30 éves jubileum alkalmával köszönetüket ét fejezték ki mindazoknak, akik nélkül a Rákóczi Szövetség munkája nem valósulhatott volna meg az elmúlt években.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010