2012. október 22. hétfő
Send this article Print this article

Fényes Elekre emlékeztek szülőfalujában

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Statisztikai Világnapja alkalmából, 2012. október 20-án az egyik legnagyobb magyar statisztikai tudósunkra, Fényes Elekre emlékeztek szülőfalujában, a Bihar megyei Csokalyon.



   A Magyar Statisztikai Társaság, illetve a Fényes Elek Emlékőrző Társaság szervezésében sorra kerülő megemlékezésen, a tudós egykori szülőházának helyén emelt mellszobor előtt Soós Lőrinc köszöntötte a megemlékezőket, aki a statisztikai szervezet elnökeként visszatérő vendége a csokalyi magyar közösségnek. Beszédében kifejtette: Fényes Elek munkássága élő kapcsolatot teremtett Érmellék és Budapest között. A folyamat „motorja” a helybéli Fazakas Zoltán és családja, akik közreműködésével a Magyar Statisztikai Hivatal több karitatív csomagot is eljuttatott az érmelléki település hátrányos helyzetű lakói számára. Soós Lőrinc ígéretet tett arra, hogy ez a kapcsolat nem fog megszakadni, és az általa vezetett intézet továbbra minden eszközzel segíteni fog a csokalyiaknak. 
    Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Fényes Elek, azon túl, hogy a statisztika egyik legnagyobb magyar képviselője volt, ma is – 136 évvel a halála után – nekünk szolgál, azáltal, hogy összeköti szülőfaluját az anyaországgal. Valószínűleg sohasem jött volna létre ez a gyümölcsöző kapcsolat Csokaly és a statisztikai hivatal között, ha a szakma legjelesebbike nem itt látja meg a napvilágot. Fényes Elek, a számok birodalmából tehát a jótékonyság birodalmában folytatja tevékenységét, és ma is követségben jár a csokalyiakért – fogalmazott európai képviselőnk. A bibliai példázat nyomán, Tőkés László arra biztatott, hogy kamatoztassuk talentumainkat, hasznosítsuk isteni ajándékainkat, hogy Ady Endre szavaival élve eljussunk az „Értől az Óceánig”. Végezetül jókívánságait tolmácsolta az idén 70. életévét betöltő Mihály Gábor szobrászművésznek, a csokalyi Fényes-mellszobor megalkotójának.
Béres Csaba székelyhídi polgármester köszöntőjében elmondta: méltán vagyunk büszkék egy olyan, európai szinten is elismert személyiségre, aki megmutatta: születhetünk a világ bármely szegletébe, bármilyen körülmények közé, kitartó és áldozatos munkával nagy eredményeket érhetünk el.
   Miután a résztvevők elhelyezték a kegyelet virágait Fényes Elek szobránál, a helyi református templomba vonultak át, ahol Tőkés László előző királyhágómelléki püspök igei köszöntőt mondott. A jelen lévő Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács partiumi régióelnöke rövid beszédében elmondta: a csokalyiak lelkületéről sokat árul el a szépen rendben tartott templom és kertje. Rajtunk múlik az, hogy lesz-e még kit megkeresztelni ebben a szép istenházában…
Nagyvárad, 2012. október 21. 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010