2009. december 17. csütörtök
Send this article Print this article

Felelevenítették a rendszerellenes tüntetés kezdeteit

Több, mint száz fős, zömmel a ’89-es forradalmi események résztvevőiből álló tömeg gyűlt össze december 16-án este a belvárosi református templompalota épülete előtt, ahol mintegy visszaforgatva az idő kerekét, felelevenítették a húsz évvel ezelőtti forró pillanatokat.

A református parókia előtt „élő láncot” alkotva Ceauşescu- és rendszerellenes jelszavakat kiáltoztak, de az Egységet is éltették! Az emberek gyertyát gyújtva énekeltek és imádkoztak, majd a Mária térre vonultak, ahol annak idején a tüntetők a villamosok megállításával indították el a diktátor bukásához vezető eseménysorozatot. A tömeg közé vegyült Emil Constantinescu volt államfő, Gheorghe Ciuhandu polgármester és a bukaresti Teodor Mărieş, a December 21. szervezet vezetője is, aki nemrég éhségsztrájkolt a forradalom igazságának kiderítése érdekében. Időközben megérkezett a Mozgó Villamos Múzeum, egy korabeli, Temesváron gyártott villamoskocsi, amelyet kívülről a forradalom képeivel tapétáztak ki. A forradalmárok – húsz év után immár némi rendőri segítséggel – feltartóztatták, majd hatalmukba kerítették a korabeli villamost, még az áramszedőjét is lehúzták, mint annak idején. A rendszerellenes tüntetés felelevenítése a Győzelem (volt Opera) téren folytatódott, de a tiltakozók az aktuálpolitikáról sem feledkeztek meg: Iliescu, ne feledd, börtön jár neked! Hol vannak a terroristák? – Miniszterek lettek belőlük! Kár a kiontott vérért!

December 17-én, csütörtökön, a 89-es „fekete vasárnap” évfordulóján gyászmisékkel és a forradalmi események helyszínein a kegyelet virágainak elhelyezésével emlékeztek meg a temesváriak a 118 halálos áldozatot követelő sortüzek áldozatairól.

Pataki Zoltán, Nyugati Jelen, 2009. december 17.







www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010