2019. december 18. szerda
Send this article Print this article

Felavatták az Új Ezredév Református Központot Temesváron, a Temesvár 30 emlékhét keretében

A Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központot a Temesváron kirobbant forradalom harmincadik évfordulóján avatták fel. A magyar organikus építészet megteremtője tervei alapján készült épületet húsz évvel ezelőtt kezdték építeni, előbb 2000-ben, majd 2016-ban sikerült felgyorsítani az építkezési munkálatokat.Az épület amellett, hogy a temesvári-gyárvárosi gyülekezet számára készül, egyben a bánsági magyarság kulturális központjául is fog szolgálni.
 
Az Új Ezredév Református Központ avatóünnepségén „Temesvár hőse”, Tőkés László püspök hirdetett igét, díszvendégként jelen volt és felszólalt Potápi Árpád János, a Magyar Kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.
 
„Ahol csak emberek laktak, házak épültek, azzal egyidőben templomot is emeltek az Isten nevében. Településeink lelke a templom volt mindenkor, ezért olyan könnyű eligazodni Erdélyországban, hogy merre van Isten, és milyen nép él ezen a földön” – mondta az igehirdető, majd úgy folytatta: a csoda valóban megtörtént, megépűlt az Új Ezredév Református Templom, és jó úton haladunk afelé, hogy a sok rendeltetésű egyházi központunk is felépüljön, melynek mindenekelőtt Isten szabadító kegyelmét kell hirdetnie az 1989-ben kezdődő új erzredévünk reményében. „Nem leszünk többé bozgorok, kisemmizett hajléktalanok” – jelentette ki.
 
Az építkezést mindvégig szívén viselő és támogató Tőkés László köszönetet mondott az összes adományozónak, a magyar kormánynak, amely szívügyének tekinti a magyarság támogatását. A püspök nemcsak a Romániában élő magyarsághoz, hanem mindenkihez címezte Ady Endre közismert mondatát: „Elveszünk, mert elvesztettük magunkat.” Hozzátette: „Egész Európának szól ez a költői intés, ez a féltés, amely óvni akarja népünket, Európa nemzeteit az önfeladástól, az önveszejtő identitásvesztéstől.”
 
A templomépítő parókus lelkipásztor, Gazda István elmondta: 1990-től irányozták elő egy református templom megépítését a Gyárvárosban, végül 1998–2004 közt zajlott az egyházi központ építésének első szakasza, az épület alapkövet 1998. december 15-én helyezték el szabadtéri istentisztelet keretében. A december 15-i avatóünnepség – amelynek keretében a magyar történelmi egyházak képviselői áldották meg az új istenházát – a Muzsikás együttes előadásával, táncházzal és szeretetvendégséggel zárult. 

hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása
Tőkés László portré az EuroparlTV-n
Tőkés László I.

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010