2009. május 14. csütörtök
Send this article Print this article

Érmihályfalva Díszpolgárává avatták Tőkés Lászlót

Hivatalosan csak pénteken nyitották meg Érmihályfalván a XVII. Nyíló Akác Napok fesztivált, de csütörtök délután már nagyon jó volt a hangulat a központban. Délután az RMDSZ-székházban képzőművészeti tárlatnyitó volt, a művészetek kedvelői a helyi Marcsó-kör munkáiból kaptak ízelítőt. Kovács Éva, Kovács Zoltán, Hack Lenke, Kiss György, Farkas Ferenc, valamint Medvési Barna állítottak ki alkotásaikból, melyek a fesztivál végéig megtekinthetők.





S hogy a kellemest összekössék a nagypolitikával, a Magyar Polgári Párt irodát avatott a régi Városháza épületében. Az avatón részt vett Tőkés László EP-képviselő, valamint Szilágyi Zsolt EP-képviselőjelölt is. Kovács Zoltán polgármester, Török László, a párt helyi elnöke, valamint ifj. Szilágyi Ferenc, MPP-s önkormányzati képviselő köszöntötték a vendégeket.

Az irodaavató alkalmából Keresztesi Judit mondott verset, Marozsán Csilla pedig népdalokat énekelt. Innen a vendégek a Sass Kálmán nevét viselő református gyülekezeti terembe vonultak, hogy megünnepeljék Kálvin János születésének 500. évfordulóját. Ennek kapcsán megemlékezést tartottak: Tőkés püspök mellett Hermán M. János professzor, előadótanácsos, valamint Antal János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület külügyi tanácsosa beszélt a Kálvin-év jegyében a reformáció eme történelmi alakjáról és európai jelentőségéről.

A megemlékezésről a polgármester nótaestre és borkóstolóra invitálta a vendégeket a Bartók Béla Művelődési Házba. Itt négy kórus is vendégszerepelt: a helyiek mellett a margittaiak, a székelyhídiak, és Magyarországról a nyírbéltekiek segítettek a jó hangulat kialakításában. Ez alkalommal adta át a polgármester Tőkés Lászlónak Érmihályfalva várossá nyilvánításának 20. évfordulója alkalmából a díszpolgári címet.

A Helyi Tanács április 28.-i ülésén döntött arról, hogy Érmihályfalva várossá nyilvánításának 20. évfordulója alkalmából négy díszpolgári címet adományoz. A kitüntetettek egyike Tőkés László püspök, EP-képviselő, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem vehetett részt a Nyíló Akác Napokon rendezett pénteki ünnepi ülésen, ezért egy nappal korábban, csütörtök este vette át az oklevelet.

A kórustalálkozóra a kultúrházba érkezettek tapssal köszöntötték a színpadra lépő püspököt, aki Kovács Zoltán polgármester mellett állva hallgatta meg az elöljáró által írt és felolvasott laudációt. Ebben szó esett egyebek mellett Tőkés László azon életfilozófiájáról, hogy „nincsen olyan helyzet, amiben ne lehetne valamit tenni”, illetve céljáról, mely szerint szemben hatalommal, globalizációval, beolvasztási kísérletekkel a hit útjára vezetni „övéit”, a közép-európai magyarságot.

Az érmihályfalvi kötődésekre térve a polgármester felelevenítette a helyi gyülekezetben tett szolgálatokat, szoboravatókon és más rendezvényeken volt részvételeket, védnökségeket. Megemlítette, hogy egy héttel korábban az Amerikai Egyesült Államokban a Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye Alapítvány idén Tőkés Lászlót tünteti ki a Truman-Reagan Szabadságéremmel, melyet korábban II. János Pál pápa, Václav Havel cseh-, illetve Lech Walesa lengyel államfő is megkapott. A maga rendjén az érmihályfalvi díszpolgárság is van olyan értékes, mint az Amerikában kapott, mondta köszönő beszédében Tőkés László, aki a közelgő EP-választásokra utalva így fogalmazott: „Az önök ereje nélkül nekem sincs erőm”.

Reggeli Újság/Erdon.ro
2009. május 14.
Kép: erdon.ro



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010