2012. november 30. péntek
Send this article Print this article

Erdélyi és partiumi látogatók Brüsszelben

Az elmúlt héten, 2012. november 26–28. között egy 46 fős látogatócsoportot fogadott és látott vendégül Tőkés László EP-képviselő Brüsszelben, az Európai Parlament székhelyén.



  A látogatók között jelen voltak a háromszéki Málnás, valamint a partiumi Börvely települések küldöttjei, a Partiumi Keresztény Egyetem Janus Pannonius Szakkollégiumának képviselői, valamint a nagyváradi Szent László Cserkészcsapat kisdiákjai.  
    A látogatócsoport részt vett a Temesvár – a romániai forradalom valódi története című, a parlament Antall József egykori magyar miniszterelnök nevét viselő épületszárnyában rendezett könyvbemutatón és nemzetközi értekezleten. Joseph Daul, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője külön köszöntötte az erdélyieket a rendezvényen. Az esemény házigazdája, Tőkés László képviselő meghívására neves kelet-közép-európai ellenzékiek és rendszerváltoztatók tartottak előadást:Sandra Kalniete lettországi EP- képviselőnő, hazájának korábbi külügyminisztere, Tunne Kelam észt európai parlamenti képviselő, a lengyel Jerzy Buzek, az EP előző elnöke, valamint Vytautas Landsbergis korábbi litván államelnök.   
    Erdélyi vendégeink felkeresték az Európai Parlamentbe látogatók számára kialakított bemutatóközpontot, illetve a parlament működési mechanizmusaival is megismerkedhettek. Mariana Cosac, a látogatókkal foglalkozó információs bizottság román részlegének vezetője átfogó képet nyújtott az intézmény tevékenységéről. Az anyanyelvi kommunikációhoz való európai jogról szólva tudatta, hogy a parlamentben az EU 23 hivatalos nyelvén tárgyalnak, vitáznak, és kötnek szövetségeket a választott képviselők.
Tőkés László erdélyi EP-képviselő vendégeit később Bánki Erik anyaországi néppárti képviselő köszöntötte, és rövid előadásában a verespataki aranykitermelés természeti katasztrófával fenyegető kockázataira hívta fel a figyelmet, illetve a cianidos bányászat betiltását célzó EP-beli tevékenységet ismertette. Ezt követően Mészáros Alajos felvidéki néppárti politikus üdvözölte a látogatócsoportot, és a felvidéki magyarság brüsszeli érdekképviseletéről beszélt, külön megemlítve a szégyenletes Benes-dekrétumok ügyét, amelynek szlovák jogrendből való eltávolításáért közösen küzdenek a magyar európai parlamenti képviselők.  
  A látogatócsoport tagjai örömmel tapasztalták meg az európai kétnyelvűség egyik pozitív példáját Európa fővárosában: Brüsszelben ugyanis a francia és a holland nyelv egyenértékűnek számít, és ezt a köztéri feliratok mellett a kétnyelvű utcanév-táblák is híven tükrözik.
Hazaindulás előtt az utazócsoport tagjai bejárták Brüsszel egyedi szépségű történelmi belvárosát, és ellátogattak az 1958-as világkiállításra épült, nemrég pedig teljesen felújított Atomiumhoz.   
Brüsszel, 2012. november 30. 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010