2016. szeptember 14. szerda
Send this article Print this article

Éles vita volt a migránsválságról az Európai Parlamentben

A menekültek és migránsok tömeges mozgásával foglalkozó, magas szintű ENSZ-csúcstalálkozót rendeznek folyó év szeptember 19-én Washingtonban. Erre néz az Európai Bizottság alelnökének, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének az a nyilatkozata, melynek vitájára szeptember 13-án este került sor az Európai Parlamentben.



Előterjesztésében Federica Mogherini alelnök szégyellnivalónak ítélte azt a gyűlöletkampányt, azokat a „falakat”, azt a faji és vallási megkülönböztetést, mely egyes országok részéről a migránsokat fogadja. Ezzel szemben büszkeségét fejezte ki aziránt, hogy Európa segítségére siet a bevándorlóknak. „Szükségünk van a migrációra, nem megállítani, hanem kezelni kell a jelenséget”, mindkét oldal, Európa és a migránsok közös hasznára – mondotta a főképviselő. Az Uniónak globális választ kell adnia erre a világméretű kérdésre, és kulcsszerepet kell játszania a globális válság rendezésében – hangsúlyozta.

parlamenti vitában a néppárti részvétel igen vérszegény volt, és egy-két szélsőjobboldali képviselőt leszámítva a baloldali és liberális túlsúly érvénysült. A felszólalók többsége a bevándorlás elősegítését szorgalmazta, az idegengyűlöletet ostorozta, a kellő szolidaritást és a migránsok emberi jogainak a tiszteletben tartását hiányolta. „Ez nem menekültválság, hanem a menekültek befogadásának a válsága” – hangoztatta egy zöld képviselő. Szanyi Tibor magyar szocialista politikus saját hazájára való utalással azt a provokatív kérdést tette fel, hogy: mit tesz a többi EU-tagállam a migrációval szemben „renitens” tagállamokkal? Józanabb hangok ugyanakkor azt is kifejezték, hogy a migráció kiváltó okait kell megszüntetni, valamint különbséget kell tenni a háborús menekültek és a törvénytelen bevándorlók között.

Soron kívüli, spontán (ún. catch-the-eye) felszólalásában Tőkés László erdélyi képviselő Zeid Raad al-Husszein jordániai hercegnek, az ENSZ emberi jogi főbiztosának azon képtelen vádaskodását utasította vissza, mely szerint Orbán Viktor magyarminiszterelnök és más európai politikusok „ideológiája közel áll az Iszlám Állam szellemiségéhez”. Az Európában teret hódító iszlám terror valóságát figyelmen kívül hagyva a közel-keleti politikus muzulmán mivoltával hivalkodva kelt védelmére az „emberi jogoknak.”

Európai képviselőnk sajnálattal mutatott rá, hogy az ENSZ főbiztosát túllicitálva Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter egyenesen Magyarország kizárását kezdeményezte az Európai Unióból. „Magyarország nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen” – jelentette ki a napokban a szélsőségesen liberális nyugati politikus. Kirekesztő magatartása utóbb Frank Walter Steinmeier német és Sebastian Kurz osztrák külügyminisztereket is arra késztette, hogy Magyarország védelmére keljenek.

Egy héttel az ENSZ-csúcstalálkozó előtt Tőkés László ugyanerre szólította fel az Európai Parlamentet, személy szerint pedig Federica Mogherini külügyi főképviselőt. A küszöbön állókvótareferendum viszonylatában azt kérte tőlük, hogy „vegyék védelmükbe az igaztalanul megvádolt Orbán Viktor miniszterelnököt és az Unió tagországaként a nemzeti szuverenitásához ragaszkodó Magyarországot.”

Zárszavában a Bizottság alelnöke – egyebek mellett – „döbbenetének” adott hangot amiatt, hogy „azok, akik keresztény identitásukat hangoztatják, Ferenc pápa szavát nem hallják meg…”
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010