2009. május 3. vasárnap
Send this article Print this article

Elég!

A Fidesz és a KDNP szombaton délután tartotta európai parlamenti választási kampánynyitó nagygyűlését a Kós Károly sétányon. A rendezvény házigazdája Schmitt Pál volt, akinek beszéde után Tőkés László EP-képviselő, valamint Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke, a Fidesz-KDNP EP-listájának 12. szereplője lépett a színpadra, majd Xavier Bertrand, a francia kormánypárt főtitkára köszöntötte a nagygyűlés résztvevőit. Az esemény főszónoka Orbán Viktor, a Fidesz elnöke volt.





Orbán Viktor: Elég a Gyurcsány-Bajnai-korszakból!

Magyarország azt mondja elég a Gyurcsány-Bajnai-korszakból, elég a gazdasági és politikai szélhámosságból és az MSZP-ből – jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz európai parlamenti választási kampánynyitóján.

A Fidesz elnöke rámutatott, ma a magyar emberek azt mondják: legyen vége a sok éve tartó sötét korszaknak, amelyben a tolvaj szellem vált uralkodó ideológiává, és amelyet a szélhámos milliárdosok szabadítottak az országra. Mint Orbán Viktor megfogalmazta, ezek a spekulánsok vitték csődbe az országot. Azok, akik mindig úgy gyarapodtak, hogy arra mások fizettek rá, így lassan az egész ország a Gyurcsány-Bajnai-korszak kárvallottja lett.

Orbán Viktor úgy látja, világossá vált, hogy jelenleg a Gyurcsány-Bajnai-korszak árát fizetjük meg az újabb MSZP-és csomaggal, amelytől – hiába minden áldozatvállalás –, a helyzet még rosszabb lesz. A reménytelenség kormánya és politikája ugyanis soha nem fog kivezetni az ördögi körből, mert ugyanazt folytatják, ami eddig volt: hazugság, trükközés, majd a felelősség áthárítása az emberekre újabb és újabb megszorításokkal. Magyarország azonban most – 35 nap múlva – kimondhatja, hogy elég volt. Június 7-én a szavazóhelyiségekben minden magyar emberre várni fog valaki, egy másik magyar ember. Legyünk ott mindannyian és a változás nem marad el – hangsúlyozta beszédében a Fidesz elnöke.

Schmitt Pál: Együtt fogjuk bebizonyítani, hogy Magyarország többre képes!

Januárban programalkotó vitasorozatot indított a Fidesz hét rendezvénnyel, amelyeken a közös bölcsességre alapozva alakították ki a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Európa-programját – hívta fel a figyelmet kampánynyitó beszédében Schmitt Pál a Városligetben.

Öt évvel ezelőtt azzal a jelszóval indultunk Európába, hogy „Csak együtt sikerülhet!” – emlékeztetett Schmitt Pál. Mint fogalmazott, a Fidesz-KDNP közös listáján mandátumot szerzett 12 képviselő lelkiismeretesen és legjobb tudása szerint végezte a munkáját. A Fidesz Néppárti Delegációja az egyetlen, amelynek három tagját az elmúlt években az év képviselőjének választották: Gál Kingát és Járóka Líviát az alapvető emberi jogok, míg Őry Csabát a szociális és foglalkoztatási területen.

A listavezető kitért arra is, a Fidesz legjobb szövetségeseinek a Felvidékről és Erdélyből érkezett magyar képviselők bizonyultak. Schmitt Pál ezzel kapcsolatosan rámutatott arra is, a trianoni tragédia óta, az Európai Parlament az egyetlen szabadon választott testület, ahol hazai és határon túli magyarok közösen képviselik nemzetünk érdekeit, ahol mindannyian magyarul beszélhetnek, amit Pozsonyban és Bukarestben tilos megtenni a törvényhozásban. Azt mondhatom, az Európai Parlamentben, lelki értelemben már megvalósult nemzetünk újraegyesítése. Abban senki nem akadályozhat meg bennünket, hogy 15 millió magyar embert egységes egésznek tekintsünk, hogy dolgozzunk a határon átívelő tervek megvalósításán, és hogy tudatosítsuk Európával, igenis létezik egy Kárpát-medencei-, európai- és magyar régió – fogalmazott a politikus.

Tőkés László: Magyar egységet álmodunk egy európai sokféleségben

Határozottan álljunk ki nemzeti érdekeink védelmében és képviseletében. Még a mostani világválságot és a magyar válságot is könnyebben leküzdjük egy erős Európában, és csak így lehetünk egy erős Európában egy erős nemzet – jelentette ki Tőkés László a Fidesz európai parlamenti választási kampánynyitó nagygyűlésén.

Tőkés László európai parlamenti képviselő beszédében Kós Károly Erdély, Bánság, Kőrösvidék és Máramaros magyarságához intézett szavait idézte: a régi Magyarország nincs többé. Talpra kell állanunk mégis, számba kell vennünk erőinket, szerveznünk kell a munkát, tudnunk kell a célt. Aki fél, aki gyáva, aki nem bízik, aki gyenge, az lépjen ki a sorból. Kiáltó szó vagyok, ezt kiáltom; dolgoznunk kell, ha élni akarunk, és akarunk élni, tehát dolgozni fogunk. A mi igazságunk a mi erőnk. Az lesz a miénk, amit ki tudunk küzdeni magunknak. Kiáltom a célt: erdélyi vonatkozásban a magyarság nemzeti autonómiája.

Tőkés László kifejtette: sok szempontból rosszabb a helyzet ma, mint volt 20 évvel ezelőtt. „Magyar-magyar kapcsolataink terén mindenképpen, hiszen ezek mélypontra szálltak, és önkéntes Trianonnal tetézzük öröklött nyomorúságunkat” – tette hozzá, megjegyezve: ebből a helyzetből keressük a kiutat Kós Károly szellemében öt évvel Magyarország európai uniós csatlakozása után, és most, az EP-választásokra készülve. Mint fogalmazott: nem kétséges, hogy ez a kiút mostani sokrétű válságunkból Európa felé vezet.

Sokféle szempontból lehet mérlegelni az eltelt öt esztendőt, az európai uniós tagság hozadékát, a csatlakozás eredményeit vagy kudarcait. Az euroszkeptikusoktól az europtimistákig terjedően ellentmondásos kép alakul ki előttünk. Nagyon sokan érdektelenül tekintenek az unió felé, és ez sajnos félő, hogy a részvételben is meg fog mutatkozni – fejtette ki, hozzátéve: tegyünk róla, hogy ne így legyen.

Akárhogyan is mérlegelnénk az eltelt öt esztendőt, egy bizonyos, hogy nemzetpolitikai szempontból óriási jelentőségű az európai csatlakozás – mutatott rá.

„Mégiscsak igaz, hogy 2004 után lehetővé vált a határmódosítás nélküli békés nemzetegyesítés, Trianonnak mintegy a korrekciója – ahogyan Orbán Viktor fejezte ki magát nem régen –, összetartozásunkat már senki nem kérdőjelezheti meg európai összefüggésben. Az európai integrációval párhuzamosan haladhat a nemzeti integráció folyamata. A nemzetállamok Európája helyett – nem régen így nevezte Európát Jacques Barrot biztos – a nemzetek Európájára van szükségünk, amelyben a magyar nemzet teljes értékű tag, függetlenül, hogy a határ melyik oldalán élnének közösségei” – fejtette ki.

Mint mondta, megnyílt a határ, egy a nemzet, és most már tartalmat tudunk adni Szabó Dezső azon mondásának, hogy „minden magyar felelős minden magyarért”. Együtt vívjuk küzdelmeinket, nem hagyjuk magára a délvidéki 300 ezret, vagy a kárpátaljai 200 ezret sem, sem az erdélyi 1,5-2 milliót, sem a felvidéki félmilliót. Magyar egységet álmodunk egy európai sokféleségben – jelentette ki.

Legyünk ebben az európai sokféleségben egységes magyar nemzet minden határ felett, és a magyar ügyet ilyenképpen nemzetköziesítsük – mondta, hozzátéve: ma már a magyar ügy európai üggyé vált, és másodsorban adjunk esélyt az előbb idézett autonómiának. 90 éve annak, hogy Kós Károly kimondotta kristálytiszta határon túli célkitűzésünket, és még mindig várat magára a magyar nemzeti önrendelkezés határon túli megvalósítása – fejtette ki. „Koszovó kivívta a függetlenségét, mi beérnénk önrendelkezéssel, határmódosítás nélkül” – mutatott rá.

„Ezért az autonómiáért, a Kárpát-medencei magyar kisebbségi közösségek autonómiarendszeréért harcolunk a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanácsban. Köszönjük a Fidesznek, hogy kiáll mellettünk autonómiapolitikánkban” – fejtette ki.

Csak együtt lehetünk sikeresek, csak együtt sikerülhet, és ezért nagyon fontos, hogy most együtt vagyunk itt ezen a délutánon, mert egyesül minden magyar képviselet Felvidékről, Erdélyből és Magyarországról, hogy így együtt egy 14-15 milliós nemzet közös képviseletét valósítsuk meg a Kárpát-medencében – jelentette ki, hozzátéve: határozottan álljunk ki nemzeti érdekeink védelmében és képviseletében. Még a mostani világválságot és a sajátos magyar válságot is könnyebben leküzdjük egy erős Európában, és csak így lehetünk egy erős Európában egy erős nemzet.

Kósa Ádám: A Fidesz már tudja, a fogyatékossággal élők többre képesek

Negyven évvel ezelőtt hatalmas tömeg hallgatta Amerikában egy fekete polgárjogi harcos beszédét, aki így kezdte: „Van egy álmom”. Ez az álom a faji egyenlőséget hirdette az oktatás, a munkavállalás és a szabadságjogok biztosításának valamennyi területén. Nekem is van egy álmom. Az, hogy társadalmunk minden tagja modern és szolidáris civilizációban éljen. Az, hogy ne legyen elfogadott: a fogyatékos ember értéktelen, haszontalan és felesleges – szögezte le a kampánynyitó nagygyűlésen tartott beszédében Kósa Ádám.

A Fidesz-KDNP Magyarország történetében először jelöl fogyatékossággal élő személyt az Európai Parlamentbe. A Fidesz-KDNP már eddig is bizonyított: 1998-2002 között működő polgári kormányban volt egy kerekes székes államtitkára, és az országgyűlési frakciónkban most is van kerekesszékes képviselő, Hirt Ferenc. Ez erkölcsi parancs, küldetés, az értékrendünkből fakadó természetes dolog. A Fidesz-KDNP már tudja: a fogyatékossággal élők többre képesek. Ezáltal, mindannyiunk aktív közreműködésével nem lesz kétséges: Magyarország többre képes! – zárta gondolatait Kósa Ádám.

Xavier Bertrand : Magyarország mindig is Európa szívében volt

Európának össze kell fognia, és egységesen kell fellépnie viharos és nehéz helyzetekben is – hangsúlyozta a néppárti politikus, aki az összefogás szükségességre példaként említette az orosz-grúz konfliktust, vagy a pénzügyi válságot. Xavier Bertrand szerint a kapitalizmust is új alapokra kell helyezni. Olyan Európát akarunk, ahol szabad a vállalkozás, amely összefog és egyesít bennünket. Olyan Európát akarunk, amely megvéd minket. Nem akarunk olyan Európát, amely technokraták szabályait és normáit erőlteti ránk – húzta alá a a francia kormánypárt főtitkára.

A politikai programunk Európával kapcsolatban tiszta és világos: mindent annak kell alárendelnünk, hogy megerősítsük az uniót. Erősebb Európára van szükségünk, hogy új, tartós és minőségi munkahelyeket hozzunk létre. Erősebb Európa kell, hogy meg tudjuk védeni magunkat a terrorizmustól és a bűnözéstől. És erősebb Európa kell ahhoz is, hogy megvédjük alapvető értékeinket: a demokráciát, az emberi jogokat, és a szabadságot mindenütt a világban – fejtette ki Xavier Bertrand, leszögezve: elutasítjuk azt az Európát, amit a szocialisták javasolnak.

* * *

A Fidesz országos választmánya január közepén döntött a párt 22 fős EP-listájáról, amelyet Schmitt Pál vezet. A lista második helyére Szájer József került, aki a most záruló ciklusban a Fidesz EP-frakciójának vezetője, őt Gál Kinga EP-képviselő és Áder János az Országgyűlés alelnöke követ.

A lista további sorrendje: Surján László, Deutsch Tamás, Járóka Lívia, Schöpflin György, Gyürk András, Őry Csaba, Glattfelder Béla, Kósa Ádám, Hankiss Ágnes, Győri Enikő, Bagó Zoltán, Hölvényi György, Szemerkényi Réka, Ékes József, Fridvalszky Gáspár, Hammerstein Judit, Gulyás Gergely és végül Tóth Edina.

A Kereszténydemokrata Néppártot (KDNP) a most befejeződő ciklusban is EP-képviselő Surján László, valamint Hölvényi György és Fridvalszky Gáspár képviseli a listán. A Fidesz most leköszönő EP-frakciójából Barsiné Pataky Etelka, Becsey Zsolt és Antonio de Blasio nem kapott helyet az új listán.

Kép és szöveg:
fidesz.hu



www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010