2011. szeptember 24. szombat
Send this article Print this article

Demokratikus összefogást a kizárólagosság helyett

"Az RMDSZ pártegységben gondolkodik, mi viszont nemzeti egységben, a párt csak eszköz, nem öncél" - mondta Tőkés László EP-alelnök, az EMNT elnöke, a pénteki sajtótájékoztatón Marosvásárhelyen.



   A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) súlyosan diszkriminatív chartájáról, az erdélyi magyar politikai erők demokratikus összefogásának szükségszerűségéről, valamint a magyarellenes megnyilvánulások elleni határozott fellépés fontosságáról volt szó azon a pénteki sajtóértekezleten, amelyet Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tartott Marosvásárhelyen Lomnici Zoltánnal, az Emberi Méltóság Tanács elnökével és Kincses Előd ügyvéddel közösen.
    A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem legfőbb döntéshozó szerve nem tartja tiszteletben a demokratikus elveket azzal, hogy nem veszi figyelembe az új tanügyi törvény rendelkezéseit, miszerint a multikulturális egyetemeken önálló tagozatoknak kell létrejönniük az oktatás nyelve szerint. Ennek ellenére a MOGYE román többségű szenátusa elutasította a magyar tagozat létrehozását a nyár elején elfogadott egyetemi chartájában. Továbbá elfogadhatatlan az, hogy míg a román és magyar diákok fele-fele arányban tanulnak az intézményben, annak szenátusában kétharmados a román többség. Kincses Előd ezzel kapcsolatosan elmondta: közigazgatási eljárás keretében panaszt nyújtott be a MOGYE szenátusa ellen a magyar intézetek létrejöttének akadályozása miatt. Panasszal fordult az oktatásügyi minisztériumhoz is, akárcsak Markó Bélához, az oktatásért felelős miniszterelnök-helyetteshez. Az ügyvéd ismételten jelezte: ha panaszát nem fogják elfogadni, illetve nem vonják vissza és nem dolgozzák át a chartát, a közigazgatási bíróságon keres jogorvoslatot.
   Tőkés László az újságírók kérdésére válaszolva elmondta: nem kíván funkciót vállalni az újonnan bejegyzett pártban. Az EMNT elnöke állást foglalt a mozgalom olyan, alulról építkező hálózatának a kialakítása mellett, amely a magyarokat kérdezi meg, hogy mit szeretnének, nem felülről mondva meg, hogy mi a jó nekik. A romániai magyarság az együttműködést akarja, ezért demokratikus összefogásra van szükség a "kizárólagos posztkommunista pártegységgel" szemben, tette hozzá Tőkés László utalva ezzel az RMDSZ más erdélyi magyar politikai erőkhöz való viszonyulására. Szégyenteljesnek minősítette Markó Bélának a múlt hétvégén elhangzott marosvásárhelyi beszédét, amelyben a volt pártelnök elmondta, hogy szerinte az újonnan bejegyzett Erdélyi Magyar Néppárt a romániai magyarságot mérgező „politikai cián”. Tőkés László emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ kormánypártként maga is elősegíti a verespataki aranykitermelési projekt megvalósulását. "Akik nyakig benne vannak a ciánügyben, jobb, ha nem emlegetik a ciánt, ők csak az aranyat akarják megszerezni belőle” – hangzott el. Markó Béláék ellenséges pártlogika szerint gondolkodnak, nem érdekli őket a magyarság politikai akarata és véleménye. Márpedig a magyarok többsége együttműködést akar, de az általuk kívánt egység nem azonos az RMDSZ által szorgalmazott "pártegységgel" - fejtette ki Tőkés László. "Az RMDSZ pártegységben gondolkodik, mi viszont nemzeti egységben, a párt csak eszköz, nem öncél" - hangsúlyozta a politikus, aki szerint ha az RMDSZ nem ül le tárgyalni a többi politikai erővel, maga teszi kockára a magyarság számarányának megfelelő parlamenti képviseletét. Ne mások nyakába varrják tehát a felelősséget emiatt! - szögezte le Tőkés László. Mindezek mellett elhangzott az is, hogy szerencsére az RMDSZ-en belül nem mindenki "kizárólagos és elutasító",  így  megvan az esély az Erdélyi Magyar Együttműködés Fóruma munkájának a felújítására.
   A magyarellenes megnyilvánulásokkal szembeni határozottabb fellépés Románia számára presztízskérdés lenne, mondta Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanács elnöke, a pénteki sajtóértekezleten, melyen az újságírók tájékoztatást kaptak a Tőkés László meggyilkolására uszító cikk ügyének fejleményeiről is. Mint ismert, néhány hónappal ezelőtt a romániai vasútvonalakon olyan kiadványt terjesztettek, amelyben Tőkés László meggyilkolására uszított egy cikk. Az írás a Stefan cel Mare egykori román uralkodó nevét viselő hetilapban jelent meg. Ezt a lapot a Vocea Ceferistului (A vasutas hangja) című kiadvánnyal együtt terjesztették, állítólag mindkettőnek ugyanaz a személy, Mihai-Florin Nahorniac a főszerkesztője.  A Stefan cel Mare - amely "Románia függetlenségéért, szuverenitásáért, integritásáért és újraegyesítéséért" küzdő kiadványnak nevezi magát -  "bozgor" (hazátlan) jelzővel illeti Tőkés Lászlót. Azt veti a szemére, hogy az általa vezetett EMNT a kisebbségek kollektív jogainak törvénybe iktatására törekszik. Idéz egy Tőkésnek tulajdonított nyilatkozatot, amely szerint "a magyarok nem jövevények Erdélyben, hanem elvesztették országukat". "Nem szégyelli magát ez a szerencsétlen «bozgor» Hogy képes meggyalázni azt az országot, ahol született, ahol megkapta mindazokat a jogokat, amelyek minden román állampolgárt megillettek ebben az országban? Miért nem költözöl Magyarországra, miért nem hagyod el ezt az országot, ha nem tetszik neked valami?" - írja a szerző, aki ezután felteszi a kérdést: "Hát senki nincs ebben az országban, aki golyót eresztene ennek a hazaárulónak a fejébe?". Tőkés e mondatok miatt emelt panasz ügyvédjén keresztül a Bukarestben működő Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, ezen kívül a fővárosi ügyészségen is feljelentést tett az említett lapot jegyző személy ellen gyilkosságra való felbujtás miatt.    Kincses Előd pénteken felidézte ezt az esetet a sajtó képviselői előtt. Hangsúlyozta: a cikk szerzője a magyar etnikum egészét diszkriminálta, amit a romániai diszkriminációellenes törvény súlyos kihágásnak minősít. Emlékeztetett, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács június 12-re írta ki az első tárgyalást, de akkor hozzá sem fogott az ügy érdemi megvizsgáláshoz, mert kiderült, hogy Nahorniacot téves lakcímen idézték meg. A szeptember 13-ra kitűzött újabb tárgyalás már érdemben foglalkozott az üggyel, azon a lap főszerkesztője is megjelent. Egyelőre azonban még nem született meg a testület határozata - tette hozzá Kincses, aki arról is tájékoztatott, hogy az ügyészségen már májusban panaszt tettek, de ott sem született még döntés.
   Lomnici Zoltán rendkívül súlyos sérelemnek nevezte, hogy a román hetilap a nemzetközileg leginkább elismert, legnagyobb tekintélynek örvendő magyar személyiség meggyilkolását szorgalmazta.
   Tőkés László részben ennek az esetnek a kapcsán is szólt az emberi és a nemzeti méltóság tiszteletben tartásának fontosságáról. Aggodalommal szólt arról, hogy a Kárpát-medencében az utóbbi időben rendkívüli mértékben elszaporodtak a magyarellenes megnyilvánulások, amelyek lábbal tiporják az emberek egyéni és nemzeti méltóságát. Leszögezte: az emberi méltóság alapértéknek számít az Európai Unióban, s ez az elv független attól, hogy egy ember melyik nemzeti vagy vallási közösséghez tartozik. Tőkés a magyarellenes cselekedetek sorában említette a Házsongárdi temetőben elkövetett sírgyalázásokat, valamint azt, hogy a kolozsvári református Kétágú templom közvetlen szomszédságában a Kolozs megyei tanfelügyelőség székhelyet akar építeni a műemlékvédelmi szempontok figyelmen kívül hagyásával. Nehezményezte azt is, hogy a marosvásárhelyi 2. számú általános iskolát a nacionalista politikusról, Adrian Paunescuról akarnák elnevezni, míg az erdélyi magyarság a polgári társadalom egykori nagy személyiségének, Bernády Györgynek a nevét szeretné adni az oktatási intézménynek.
2011. szeptember 24.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010