2022. március 25. péntek
Send this article Print this article

Célba ért az EMNT és az EMNP második segélyszállítmánya Kárpátalján

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezeteinek felhívása eredményeképpen összegyűlt adományokat az Érmelléki Gazdák Egyesületének közreműködésével juttatták el a Beregszászi járásban található magyarlakta Bene községbe március 24-én.



A Nagyváradról elindult szállítmányt elkísérő Tőkés Lászlót, az EMNT elnökét, valamint Zatykó Gyulát, az EMNP alelnökét Beregsurányban Tilki Attila, a Fidesz–KDNP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselője, és Herka István, a település polgármestere fogadta. A határmenti községben képet kaphattak arról, hogyan kezelik a magyar hatóságok az ukrajnai háború által okozott menekülthullámot, és mennyire hatékony a „Híd Kárpátaljéért” program. A magyar–ukrán határon Beke Mihály András, a beregszászi magyar konzulátus vezetője várta a bihari küldöttséget, ő segítette a szállítmány akadálymentes átjutását Kárpátaljára.



Beregszászban rövid pihenő keretében a Kárpátaljai Református Egyház által fenntartott diakóniai központ munkájába nyertek betekintést a vendéglátó Nagy Béla lelkipásztor jóvoltából, aki elmondta, a jelen helyzetben ez az egyházi szociális intézmény is a háborús menekültek segítésére helyezi a hangsúlyt.
A segélyszállítmány és az azt kísérő küldöttség gond nélkül érkezett meg a Beregszásztól mintegy 13 kilométerre keletre található Bene községbe, ahol Balogh János és Vincze István elöljárók fogadták őket, de jelen volt Babják Zoltán, Beregszász polgármestere is. A szállítmányt, amely ezúttal főleg tartós élelmiszereket, generátorokat, higiéniai eszközöket tartalmazott, személyesen Tőkés László adta át a beneieknek. A püspök elmondta: „Mindenki azt kérdezte a háború kitörésének másnapján Erdélyben, hogy mit tehetünk a kárpátaljai testvéreinkért, természetesen mindezt kiterjesztve az ukrán emberekre is. Hiszen a szenvedő emberek között végképpen nincs helye a különbségtételnek. Úgy érezzük, hogy elenyésző mindaz, amit ebben a helyzetben tehetünk. De igyekszünk segíteni, ahogyan csak tudunk. A mostani alkalommal Bene közössége számára egy kisteherautónyi küldeményt tudtunk áthozni. De tovább tart az erdélyiek, partiumiak gyűjtési akciója. Igyekszünk segíteni, hiszen beláthatatlan a háború hosszúsága, ezért folyamatosan szükség van a segítségnyújtásra, szívem szerint az itthon maradókat biztatnám arra, hogy tartsanak ki” – hangsúlyozta az EMNT elnöke.
Zatykó Gyula elmondta: „Gyűjtésbe kezdtünk, hiszen felelősek vagyunk egymásért a Kárpát-medencében. A gyűjtés során tartós élelmiszert, generátorokat, ruhákat, valamint higiéniai szereket sikerült összegyűjtenünk. Ezek az adományok lélektől lélekig érkeztek hozzánk, hiszen az erdélyi emberek felajánlásából gyűjtöttük össze ezeket. Külön elismerés illeti a hegyközcsatári önkormányzat hozzájárulását.”

A hasonló célzatú és tartalmú adományok gyűjtése folytatódik, várják a szíves felajánlásokat az EMNT és az EMNP nagyváradi székhelyén, a Kálvin utca 1. szám alatt, hétköznapokon 9–19 óra között. 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010