2013. május 14. kedd
Send this article Print this article

Beiratkoztatási program Dél-Biharban is

Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, továbbá Nagy József Barna a Rákóczi Szövetség nagyváradi szervezetének vezetője, az EMNT partiumi régióelnöke 2013. május 14-én Budapesten egyeztettek a magyar iskolakezdők számára meghirdetett beiratkoztatási program Bihar megyei kiterjesztésének folytatásáról, különös tekintettel a dél-bihari szórványban élő magyar iskolások támogatásáról.

Fotó: Mohácsi László Árpád


   A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Tőkés László hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy minél több erdélyi magyar család vállalja gyermeke magyar iskolába íratását, annál is inkább, mivel e nélkül okafogyottá válik az önálló magyar felsőoktatásért vívott küzdelem. A Rákóczi Szövetség a magyar civil szféra jeles képviselője, mely beiratkoztatási programja révén hozzájárul ahhoz, hogy az iskolakezdők magyarul tanuljanak – hangsúlyozta az erdélyi képviselő, aki megköszönte az elnök úrnak az elmúlt huszonhárom évben kifejtett, nemzetépítő munkáját, az erdélyi magyar közösség megmaradását szolgáló állandó támogatását, és különösen azt a segítséget, amelyet Halzl József a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium Zárda utcai épületének megszerzésekor nyújtott.
   Halzl József a beiratkozási programról szólva elmondta: minden évben egyszeri támogatást biztosítanak azon felvidékieknek, akik vállalják gyermekük magyar iskolába íratását, emellett karácsonykor ajándékcsomagokkal kedveskednek számukra. Tekintettel arra, hogy a Partiumban is felgyorsultak az asszimilációs folyamatok, másfél évvel ezelőtt e régió egyes iskoláira is kiterjesztették magyar beiratkoztatási programjukat. A mai napon (2013. május 14-én – szerk. megj.) folytatott tárgyalások értelmében, a Rákóczi Szövetség nagyváradi szervezete közreműködésével a szórványosodó dél-bihari magyar iskolások is ösztöndíjban részesülhetnek a program keretében. Ugyanakkor terveik között szerepel a program Erdély egészére való kiterjesztése is, melyet évekkel ezelőtt, még püspöksége idején Tőkés László kezdeményezett – tájékoztatott Halzl József.
   Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke, a Rákóczi Szövetség váradi szervezetének vezetője köszönetet mondott Halzl Józsefnek, hogy szívén viseli az erdélyi magyarok sorsát. „Minden egyéni érdek eltörpül a nemzeti érdek mellett, ez a gondolat konkretizálódik a Rákóczi Szövetség beiratkozási programjában” – zárta szavait Nagy József Barna.
Nagyvárad, 2013. május 14. 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010