2009. május 10. vasárnap
Send this article Print this article

„Az idő igaz, és bebizonyítja, ami nem az”

A nemrég városi rangot nyert Sárközújlakon kezdte hétvégi korteskörútját Tőkés László és Szilágyi Zsolt május nyolcadikán. Sebesi János polgármester köszöntőjében kiemelte, ahogy a helyi képviselő-testületben, amelyben magyar többség, kilenc magyar képviselő van, úgy az európai parlamentben is fontos a magyar jelenlét. A városban tavaly adták át az Európai Uniós pénzalapokból épített új csatornahálózatot, újították fel az iskolát, és az utcák aszfaltozására is egy Phare pályázat révén nyertek tíz millió lejt. Sipos Miklós református esperes arra hívta fel a figyelmet, hogy ritkán szólhatunk bele közvetlenül a sorsunk alakulásába, de július hetedike, az európai képviselőválasztás ilyen alkalom: most eldönthetjük, ki képviseljen minket. „Olyan emberekre adjuk a szavazatunkat, akik mindig, minden körülmények között kiálltak mellettünk, a mi érdekeinket képviselték. Szilágyi Zsolt az összefogás fontosságát hangsúlyozta. „Lassan két évtizede dolgozom Tőkés Lászlóval, de soha fel sem merült, hogy katolikusként máshol lenne a helyem: keresztény értékeink összekötnek. Ha nem is vagyunk mindenben azonosak, össze kell tudnunk fogni, mert jövőt, biztonságot teremthetünk az európai képviselet révén, ha sokan vagyunk és az összefogás erejét szavazatokra tudjuk váltani június hetedikén” – mondta Szilágyi Zsolt. „Nem magamat, hanem azt az ügyet, amelyet szolgálnunk kötelesség – a magyarság ügyét ajánlom, amikor azt kérem, jöjjenek szavazni” – mondta Tőkés László. „Önök tudják a legjobban, ha több lovat fognak a szekér elé, nagyobb terhet húzhat – ezért fontos, hogy több képviselőnk legyen Brüsszelben. Másfél éve hárman jutottunk mandátumhoz, az összefogás ereje most négy helyet is biztosíthat. A gazdasági válságból is csak európai segítséggel van reményünk kilábalni, és hittel, bátorsággal kell képviselnünk minél többen a magyarságot, mert Európa nem segíthet, ha nem tud rólunk, ha kivesz belőlünk az élni akarás. Kérem, segítsenek hogy legyünk ott az európai parlamentben, legyen idéntől négy képviselőnk” – mondta Tőkés László. A fórum egyik résztvevője, egy idős gazda arra volt kíváncsi, Tőkés László szerint lesz-e Székelyföldön területi autonómia? Az igenlő válasz hallatán pedig kijelentette: akkor odaköltözöm.

Avasújváros művelődési házában este hét órakor szépszámú közönség várta Tőkés Lászlót és Szilágyi Zsoltot. A vendégek mellett mind Ludróczky Sándor RMDSZ, mind Majláth Gábor MPP elnök helyet foglalt az emelvényen, mindketten köszöntötték a magyar összefogás listájának jelöltjeit. „Az avasújvárosi példa jelképértékű: nem kell feladnunk saját meggyőződésünket ahhoz, hogy a magyarság ügyéért közösen cselekedjünk. Mert nem mondhat mást a közös magyar ügyről Markó Strassbourgban, Tőkés Brüsszelben és Szász Székelyudvarhelyen. El kell foglalnunk a minket megillető helyet Európában, és ezt csak összefogással érhetjük el” – mondta Tőkés László. A fórumon felszólalók az avasújvárosiakat leginkább foglalkoztató kérdésre, az önálló közigazgatás visszaállítására kértek segítséget. „Nem vagyok hajlandó Ráksán adót fizetni, állítsák vissza a tanácsot” – fogalmazott egy idős asszony.  „Jogos kérés, egyetértek önökkel” – mondta válaszában Tőkés László, aki arra buzdította az avasújvárosiakat, ne adják fel a küzdelmet, akkor se, ha néha kilátástalannak tűnik. „Én húsz éve küzdök azért, hogy a helyi közösségek helyben intézhessék saját ügyeiket, hogy megvalósuljon az autonómia, lassan már bele is őszülünk ebbe, de nem adjuk fel.”

Másnap, május kilencedikén reggel a felsőbányai, majd a nagybányai piacon folytatódott a korteskörút. A jelöltek zöldséget, virágot vásároltak a hagyományosan itt piacoló koltói árusoktól, de a bevásárló nyugdíjas bányászoktól, román háziasszonyoktól is kaptak biztatást: köszönjük, püspök úr, önre szavazunk.

Tizenegy órára megtelt a nagybányai Újvárosi református templom, ahol rövid áhítat után a nagybányai választók várták a jelölteket. Varga Károly koltói lelkész Petőfi szavaival Sipos István esperes köszöntését is tolmácsolta: „Az idő igaz, és bebizonyítja, ami nem az”. „’89-hez hasonlóan sok olyan dolog van, amiért ma is meg kell küzdenünk, és ebben a küzdelemben ma is Tőkés László a zászlóvivőnk” – mondta Varga Károly. Szilágyi Zsolt az európai képviselőválasztások kapcsán a bulgáriai törökök példáját emeli ki, akik a magas részvételük révén a számarányuknál jóval magasabb, húsz százalékot értek el a választáson.

Tőkés László beszédében megköszönte a Magyar Polgári Párt nagybányai képviselőinek a támogatását, mint mondta „nem kikényszerített egységre, hanem összefogásra van szükség ahhoz, hogy ne három, hanem négy képviselőnk legyen idéntől Brüsszelben. 2007-ben egymással versenyeztünk, most azonban a román szavazók ellenében kell minél több helyet megszereznünk a magyar közösségnek. Igyekezzünk nemes versengéssel minél több – legalább négy – képviselőt bejuttatni az Európai Parlamentbe, hogy mi magunk képviseljük ügyeinket” – mondta Tőkés László.

A fórum után került sor a nagybányai képviselői iroda megnyitására, amely a sorban a tizenegyedik, és a helyi közösség és a brüsszeli képviselet közötti minél szorosabb kapcsolattartást hivatott szolgálni. A nagybányai és környékbeli vállalkozókkal közös ebéden a vidék és a magyarság gazdasági gondjairól, lehetőségeiről tájékozódtak a jelöltek, arra kérve a vállalkozókat, hogy éljenek a nagybányai iroda biztosította szorosabb kapcsolattartás és információáramlás lehetőségével.

Nagyvárad, 2009. május 10.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája







www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010