2017. október 11. szerda
Send this article Print this article

Átadták Brüsszelben az Európai Polgár Díjakat

Az Európai Parlament az Európai Polgári Díjat olyan személyeknek vagy egyesületeknek adja át minden évben, akik/amelyek határokon átnyúló vagy nemzetek közötti kulturális együttműködéssel járó tevékenységeik során kivételes teljesítményeket mutattak fel, nagymértékben hozzájárulva az európai szellemiség megerősítéséhez.



Jelölést benyújtani kizárólag a parlament tagjai jogosultak, képviselőként évente egyet-egyet. A díj odaítélésével felhatalmazott testület az Európai Polgári Díj kuratóriuma. A földrajzi és a nemek közötti egyensúly elvének figyelembe vételével a testület legfeljebb ötven jelöltet választ ki a javasoltak közül minden évben.

Idén Tőkés László és Bocskor Andrea fideszes képviselők Bencze Mihály négyfalusi (Brassó m.) születésű matematikatanárt, a Bukaresti Ady Endre Líceum igazgatóját jelölték. A jeles közéleti ember – költő, szakíró, szerkesztő és könyvkiadó –, aki az 1989-es változásokban is aktív szerepet vállalt, huszonöt évvel ezelőtt alapította meg az Erdélyi Magyar Matematikaversenyt, majd egy évvel később ezt az egész Kárpát-medencére továbbterjesztve létrehozta a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt. Ennek fő célja a matematikában tehetséges diákok felfedezése és képességeiknek fejlesztése. Ily módon a verseny egyben a tudásalapú társadalom és a kisebbségi magyarság ügyét is szolgálja. Ezen túlmenően a határok fölötti békés nemzetegyesítést is elősegíti. Idén a nemzetközi verseny atyját a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.


A negyedszázados múltú vetélkedő sokkal több, mint egy verseny. A magyar nyelvű matematikaoktatás ünnepe, meghatározó szellemi műhelye.  Azok a diákok indulhatnak a versenyen, akik valamely európai országban magyar nyelven tanulják a matematikát, és a saját országukban megrendezett országos matematikaversenyeken olyan eredményt értek el, amivel jogot szereztek az indulásra. A hajdani versenyzők közül számos kutató, egyetemi oktató, mérnök, közgazdász, informatikus került ki, elősegítve a teljes Unió fejlődését. Éppen ezért is az európai oktatási jó gyakorlatok közé sorolhatjuk.
Az Európai Parlament brüsszeli székhelyén 2017. október 11-én megtartott díjátadó ünnepségen a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny alapítójának kitüntetése mellett Cristian Pantazit, a Hotnews hírportál újságíróját is díjazták, Monica Macovei román konzervatív képviselő felterjesztésére. Az ünnepségen Sylvie Guillaume, a díj kuratóriumának elnöke, az EP tájékoztatási politikájáért és a polgárokkal fenntartott kapcsolatokért felelős alelnöke köszöntötte a díjazottakat.

Előző években Tőkés László kezdeményezésére az Európai Polgári Díjat Smaranda Enache emberjogi harcos (2011), Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke (2012) és Nyisztor Ilona csángó népdalénekes (2013) is megkapták.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010